18 Μαΐου 2024

ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και λιμάνια κρίνουν το restart των αποκρατικοποιήσεων.

Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για τα φετινά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, στα 350 με 400 εκατ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Πίσω από την αναθεώρηση του στόχου βρίσκεται η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος λόγω των ανυπολόγιστων, προσώρας, επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Πράγματι, εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις που αναμενόταν να φέρουν σημαντικά έσοδα όπως η πώληση περαιτέρω ποσοστού 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, οδηγούνται σε αναβολή λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές λόγω της πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επικαλέστηκε το ρίσκο που επικρατεί αυτή τη στιγμή και το οποίο θα αποτυπωνόταν αναπόφευκτα στις προσφορές που θα λαμβάνονταν εάν προχωρούσαν οι διαγωνισμοί.

Αυτή πράγματι είναι η μία όψη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ως προς το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων. Η άλλη όψη αφορά μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην επηρεάζονται από το αρνητικό κλίμα στις αγορές και οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος ή με μικρότερες καθυστερήσεις. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν σε υποδομές, των οποίων η αποτίμηση είναι ανεξάρτητη από το κλίμα που επικρατεί στις αγορές και συναρτάται από τα ρυθμιζόμενα έσοδα που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες που είναι υπό αποκρατικοποίηση.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ https://www.capital.gr/epixeiriseis/3452176/depa-upodomon-deddie-admie-kai-limania-krinoun-to-restart-ton-apokratikopoiiseon

Επισκέψεις: 61

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει