Την επανεκκίνηση των συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας σε όλα τα αστικά και τα ημιαστικά κέντρα αποφάσισαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Γενικός Προϊστάμενος του ΣΕΠΕ Χαράλαμπος Βούρτσης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Υγείας & Ασφάλειας Ιωάννης Κεραμάρης, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ζωή Τόγκα και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας Νίκη Θεάκου.
Εντατικοί έλεγχοι
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και την επιστροφή της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα, η πλήρης νομιμότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Οι εντατικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν κάτω από την «ομπρέλα» του σχεδίου Άρτεμις, θα έχουν δύο άξονες:
1. την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και
2. την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις που είτε τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε έχουν επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή προς τους Επιθεωρητές να διεξαχθούν παντού οργανωμένοι έλεγχοι και ξεκαθάρισε ότι η κρίση της πανδημίας δεν αποτελεί άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές στους εργασιακούς χώρους και για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πρόστιμα στους παραβάτες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, το Σ.ΕΠ.Ε. διενέργησε χιλιάδες ελέγχους σε όλη την επικράτεια για την πρόληψη της δημόσιας υγείας στους εργασιακούς χώρους, για τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία, αλλά και για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων εργαζομένων-εργοδοτών μέσα από το καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, από τις 15-3-2020 μέχρι τις 5-5-2020, πραγματοποιήθηκαν 3.221 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, 1.720 έλεγχοι για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων, όπου καταγράφηκε μία παράβαση παράνομης λειτουργίας, 692 έλεγχοι για τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων, όπου εντοπίστηκαν 67 παραβάσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας και 409 έλεγχοι για αδήλωτη εργασία, όπου καταγράφηκαν 16 παραβάσεις. Σε όλες τις παραπάνω παραβάσεις επιβλήθηκαν και τα αντίστοιχα εκ του νόμου πρόστιμα.
Επισκέψεις: 164
Περισσότερες ειδησεις
“«Εξοικονομώ»…Ανήσυχο-παρατάσεις Μαρτίου”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.
Επ. Ανταγωνισμού: Πανελλαδική δημοσκόπηση στο πλαίσιο της έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Φορολογικές δηλώσεις : Πότε θα υποβληθούν – Τι γίνεται με αποδείξεις και τεκμήρια.