20 Απριλίου 2024

Οι θέσεις του ΣΑΕΠΕΚ για την αναγνώριση των κολλεγίων.

Ανακοίνωση αναφορικά με το δημοσιευμένο άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο Capital.gr, απέστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων (ΣΑΕΠΕΚ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΑΕΠΕΚ στο Capital.gr, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Βασίλη Τσιοπανά, και τον γενικό γραμματέα, Θεμιστοκλή Πεφάνη:

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η τροπολογία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για την αναγνώριση των κολλεγίων, που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και ψηφίστηκε νύχτα και χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα καταργεί ουσιαστικά την ίδια τη διαδικασία της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας, απαξιώνει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και οδηγεί στην πλήρη ισοπέδωση κάθε έννοιας πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

Απάντηση Σ.Α.Ε.Π.Ε.Κ.:

Καμία τροπολογία δεν ισοπεδώνει και δεν απαξιώνει τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τόσες δεκαετίες οι επιστημονικοί φορείς της χώρας και η ακαδημαϊκή κοινότητα κρατάνε την Ελλάδα έτη φωτός πίσω από ολόκληρο τον κόσμο. Ο κόσμος προχωράει, αλλά οι συντεχνίες στην Ελλάδα είναι εμπόδιο. Παρακαλούμε ας αφαιρεθούν οι παρωπίδες.

Ακαδημαϊκή Ισοτιμία

Στην Ελλάδα, για δεκαετίες, υπήρχε και υπάρχει η ακαδημαϊκή ισοτιμία. Δηλαδή, όταν ένας απόφοιτος πανεπιστημίου εξωτερικού ερχόταν στη χώρα, ζητούσε να πάρει την ακαδημαϊκή ισοτιμία από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ και νυν ΔΟΑΤΑΠ. Δηλαδή, για παράδειγμα ο γιατρός, ο μηχανικός, ο οικονομολόγος με πτυχίο από πανεπιστήμιο εξωτερικού κατέθετε τα δικαιολογητικά στον ΔΟΑΤΑΠ και αιτούνταν το πτυχίο του να είναι ισότιμο με αυτό της ιατρικής σχολής Αθηνών, του ΕΜΠ, της ΑΣΟΕΕ κ.ο.κ.

Απάντηση ΣΑΕΠΕΚ:

Τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική νομοθεσία δε αναφέρονται στην ακαδημαϊκή αναγνώριση παρά μόνο για επαγγελματική. Η σύγχυση των δύο αυτών ειδών αναγνώρισης είναι μόνο για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να παραπληροφορηθούν οι ανενημέρωτοι. Παρακαλούμε να σταματήσει η παραπληροφόρηση.

Επαγγελματική Ισοτιμία

Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεσπίστηκε πριν αρκετά χρόνια ότι, εκτός από την ακαδημαϊκή ισοτιμία, θα υπάρχει και η επαγγελματική, για ρυθμισμένα επαγγέλματα, όπως του λογιστή, του μηχανικού, του γεωτεχνικού κ.ά. Δηλαδή, για τις περιπτώσεις φοίτησης σε κολλέγια του εξωτερικού, οι επαγγελματίες αυτοί κατέφευγαν στο ΣΑΕΠ (συμβούλιο αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων) του υπουργείου Παιδείας, όπου εκεί, επιτροπή ακαδημαϊκών με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του αντίστοιχου επιστημονικού φορέα (π.χ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) γνωμοδοτούσε αν χρειαζόταν ο εν λόγω πτυχιούχος να δώσει και άλλα μαθήματα ή να κάνει πρακτική άσκηση, ώστε να καταστεί επαγγελματικά ισότιμος. Το έκανε και έπαιρνε την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας.

Πρόκειται για θεσμό, που συναντάται πανευρωπαϊκά. Αν κάποιος, λοιπόν, ασκεί το επάγγελμα του λογιστή για παράδειγμα στην Ιταλία, έρχεται στην Ελλάδα και είτε μέσω εξετάσεων, είτε μέσω πρακτικής άσκησης, παίρνει την ισοτιμία.

Απάντηση ΣΑΕΠΕΚ:

H Ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύει από το 2005 και προσαρτήθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία το 2010. Όμως, η επαγγελματική αναγνώριση υπάρχει από την ίδρυση της ΕΟΚ για την ελεύθερη κίνηση Ευρωπαίων πολιτών επαγγελματιών μεταξύ κρατών μελών. Με την 2005/36/ΕΚ Ευρωπαϊκή Οδηγία, δίνεται η δυνατότητα όχι σε όσους τελειώνουν κολλέγια εξωτερικού, αλλά σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που έχει αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος να τα μεταφέρει σε άλλο κράτος μέλος. Η οδηγία αυτή δεν ισχύει μόνο για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα αλλά και για τα μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα. Η οδηγία είναι σαφέστατη για το τι πρέπει να κάνει κάθε ευρωπαίος πολίτης για να μεταφέρει τα επαγγελματικά του δικαιώματα από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

Συμφωνούμε ότι από τη μια χώρα στην άλλη σε κάποια επαγγέλματα υπάρχουν διαφορές. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να γίνει αξιολόγηση του τίτλου σπουδών. Αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας παρανόμως είτε από το ΑΤΕΕΝ πρώην ΣΑΕΠ είτε από τους Επαγγελματικούς φορείς.

Η ελληνική πατέντα της “επαγγελματικής ισοδυναμίας”

Το 2014, εισάγεται στη χώρα μας η επαγγελματική ισοδυναμία. Πρόκειται για αναγνώριση, που χορηγούνταν από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Κάποια στιγμή αυτό, όμως, σταμάτησε να συνεδριάζει, για άγνωστους λόγους. Τότε, η ΕΕ βλέποντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνταν, ζήτησε να αλλάξει η διαδικασία και ξαφνικά, συστάθηκε το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας), που άρχισε να δίνει αυτή την αναγνώριση όπως και της επαγγελματικής ισοτιμίας.

Και πέντε χρόνια αργότερα, με νέο νόμο, καταργείται η επαγγελματική ισοδυναμία και προβλέπεται ότι οι επιστημονικοί φορείς θα αποφαίνονται με διαδικασίες για την επαγγελματική ισοτιμία.

Απάντηση ΣΑΕΠΕΚ:

Τα συμβούλια που έπαιρναν την απόφαση για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ή επαγγελματικών προσόντων στο πρώην ΣΑΕΠ, δε σταμάτησαν να συνεδριάζουν. Τα συμβούλια δε γίνονταν ή γίνονταν με τεράστιες καθυστερήσεις καθώς εκπρόσωποι των Επαγγελματικών φορέων όπως το Οικονομικό επιμελητήριο, δεν παρευρίσκονταν με διάφορες δικαιολογίες. Δε συστήθηκε ξαφνικά το ΑΤΕΕΝ. Απλά άλλαξε όνομα καθώς με ευθύνη των επαγγελματικών φορέων καθυστερούσαν οι αναγνωρίσεις. 5 χρόνια αργότερα δεν καταργήθηκε η επαγγελματική ισοδυναμία. Καταργήθηκε το Μάιο του 2019 καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους και επανήλθε κανονικά το Νοέμβριο του 2019. Με την επαναφορά της επαγγελματικής ισοδυναμίας, δόθηκε απλόχερα στους Επαγγελματικούς Φορείς που είναι οργανωμένοι σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να ελέγχουν τους φακέλους – αιτήσεις για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες και όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητούσε με την 77 ΣτΑ 30/6/2018. Παρ’ ότι όμως δόθηκε αυτό που ζητούσε το Οικονομικό Επιμελητήριο, εξακολουθούσε να αρνείται να παραλάβει φακέλους-αιτήσεις προς εξέταση παρά μόνο με τη μεσολάβηση δικηγόρου. Με αστείες δικαιολογίες όλον αυτό τον καιρό αρνούνται οι Επαγγελματικοί Φορείς να σχηματίσουν επιτροπές ελέγχου φακέλων δήθεν ότι περιμένουν οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο, γνωρίζοντας ότι σαν ΝΠΔΔ έχουν αυτοδιοίκητο και κανένα Υπουργείο και κανείς Υπουργός δε μπορεί να τους ορίσει πώς θα λειτουργούν.

Όμως, σαν Οικονομικό Επιμελητήριο ποτέ δεν απαντήσατε στην με αριθμό πρωτοκόλλου 07-3/6/2020 ερώτηση του Συλλόγου Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων για το πόσους φακέλους έχετε δεχτεί, πόσους έχετε απορρίψει, πόσοι έχουν αξιολογηθεί, πόσοι έχουν εγγραφεί στα μητρώα σας. Με νούμερα. Αντ’ αυτού απαντήσατε ότι δεν κρατάτε στατιστικά στοιχεία λόγο μεγάλου όγκου πληροφοριών.

Η τροπολογία – έκτρωμα

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σήμερα, όπου η Υπουργός Παιδείας επαναφέρει την επαγγελματική ισοδυναμία και την επαγγελματική ισοτιμία, πάλι υπό το ΑΤΕΕΝ.

Δηλαδή γυρίσαμε ένα χρόνο πριν. Ότι ίσχυε τον Οκτώβριο του 2019. Να σημειωθεί τους ότι δεν επέστρεψε η επαγγελματική ισοδυναμία στο ΑΤΕΕΝ αλλά μόνο τα επαγγελματικά προσόντα. Η επαγγελματική ισοδυναμία ήταν πάντα στο ΑΤΕΕΝ καθώς ποτέ δεν την αποδεχτήκατε. Τους μην ξεχνάμε ότι σε πολλούς αποφοίτους το ΑΤΕΕΝ επέστρεψε τους φακέλους για να τους καταθέσουν στα Επιμελητήρια. Οι φάκελοι με δυσκολία και ελάχιστοι κατατέθηκαν σε Επιμελητήρια και μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν έχει ελεγχθεί κανένας φάκελος και επιστρέφουμε πάλι στο ΑΤΕΕΝ.

Γιατί η τροπολογία Κεραμέως πρέπει να καταργηθεί

Η διαδικασία, η οποία προβλέπεται από την τροπολογία Κεραμέως είναι διάτρητη και αδιαφανής. Ένας τμηματάρχης του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της αξιολόγησης τίτλων σπουδών.

Η διαδικασία κάθε άλλο παρά διάτρητη και αδιαφανής είναι. Ο κάθε τμηματάρχης του Υπουργείου Παιδείας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνει αξιολόγηση τίτλων σπουδών. Πρέπει απλά να εφαρμόσει κατά γράμμα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως προσαρτήθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία. Δεν είναι τυχαίο που ο τμηματάρχης και η υπηρεσία στην οποία προΐστατο, έχουν χάσει άπειρα δικαστήρια επειδή κάνει αξιολόγηση τίτλων σπουδών. Αν μας κάνετε αξιολόγηση τίτλων σπουδών κύριοι θα απαιτήσουμε και την ακαδημαϊκή μας ισοδυναμία. Να είστε βέβαιοι. Η αξιολόγηση είναι απόλυτα θεμιτή αποκλειστικά όσον αφορά το επαγγελματικό επίπεδο.

Τι προτείνουμε

Αυτό, που προτείνουμε, συλλήβδην οι επιστημονικοί φορείς είναι η σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής, στελεχωμένης από ακαδημαϊκούς, που θα συνεπικουρούνται από εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων.

Η αρχή αυτή θα αξιολογεί τους τίτλους σπουδών των κολλεγίων και με διαδικασίες εξετάσεων (μοντέλο ΔΟΑΤΑΠ) θα γίνεται η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Το ΑΤΕΕΝ θα έχει διεκπεραιωτικό και μόνο ρόλο, βάσει των αποφάσεων της ανεξάρτητης αρχής.

Απάντηση ΣΑΕΠΕΚ:

Κάθε χρόνο, σε κάθε τροποποίηση κάνετε και νέες προτάσεις. Ζητήσατε να πάρετε τον έλεγχο αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, σας δόθηκε και αδιαφορήσατε. Αυτό που προτείνετε πλέον είναι ουσιαστικά να μας δώσετε ΚΑΙ την ακαδημαϊκή μας αναγνώριση. Και σας ευχαριστούμε. Αν συσταθεί ανεξάρτητη αρχή και συνεχίσει την αξιολόγηση τίτλων σπουδών σίγουρα θα είναι το μεγάλο μας ατού.

Τα οφέλη

Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η σωστή αξιολόγηση των τίτλων σπουδών των κολλεγίων από μια ανεξάρτητη αρχή όπως λειτουργεί το ΔΟΑΤΑΠ και σταματά η ισοπέδωση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Κύριε Κόλλια μπερδεύεστε. Τα κολλέγια δε δίνουν τίτλους σπουδών. Αυτό θα ήταν καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Οι τίτλοι σπουδών είναι από αναγνωρισμένα Ευρωπαϊκά, και όχι μόνο, Πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται με Ελληνικά Κολλέγια. Τα πτυχία δεν τα ισοπεδώνει κανείς παρά μόνο ο Συνδικαλισμός ο οποίος κατέστρεψε τη χώρα και την κρατάει αιώνες πίσω. Στον επαγγελματικό στίβο όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος καθώς η αγορά εργασίας λειτουργεί με όρους αδιαπραγμάτευτους ως προς τις επαγγελματικές ικανότητες και δεξιότητες..

Να υπενθυμίσουμε ότι σαν Οικονομικό Επιμελητήριο έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχασε ήδη μία φορά. Να θυμίσουμε ότι έχει ήδη εγγεγραμμένα μέλη αποφοίτους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (μέσω Ελληνικών Κολλεγίων). Τέλος, καλό θα ήταν όλοι οι Επαγγελματικοί φορείς να μελετήσουν και τη Συνθήκη της Μπολόνια την οποία έχει υπογράψει και αποδεχτεί το Ελληνικό κράτος για τους Αλλοδαπούς τίτλους σπουδών αλλά με δυσκολία εφαρμόζεται. Μαντέψτε γιατί.

https://www.capital.gr/epikairotita/3505209/oi-theseis-tou-saepek-gia-tin-anagnorisi-ton-kollegion

Επισκέψεις: 503

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει