1 Μαρτίου 2021

ΥΠΕΝ: 6 προτεραιότητες στην ενεργειακή ατζέντα – Στόχος προκήρυξης του νέου «Εξοικονομώ» στο τέλος του καλοκαιριού.

Ϡ᭡𫧱��񣼲 Ѕʁ ͟꯲ ԡ㡱ܲ 𡱯�楩 󴯵򠤧쯳鯣񜶯�אָ󷝤鯬 "Ѕщˋύԉʇ MBH̉Ӈ ʁɠɄəԉʇ Џ˅τόǓǠ– ‰ٓɌǠMPԕ· ωʉӌٍ- ѕȌɓʼnӠāӉʇӠ͏̏ȅӉS", �Н찴砱7 ɯ��14. (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Σε έξι βασικούς άξονες θα κινηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, με σκοπό την «πράσινη στροφή» του ενεργειακού μίγματος και την παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Στους ίδιους άξονες περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής για μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΕΝ, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας υπάγεται και σε έναν ακόμη από τους έξι «πυλώνες» της στρατηγικής του υπουργείου, δηλαδή τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με την προώθηση νέων πρωτοβουλιών. Με δεδομένο ότι αναφορικά με τους οικιακούς καταναλωτές βασικό «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, στόχος του υπουργείου είναι το νέο «Εξοικονομώ» να προκηρυχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Europa InPost
Εισοδηματικά και κλιματικά κριτήρια στο «Εξοικονομώ»

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εξετάζονται μία σειρά αλλαγών στο νέο πρόγραμμα, με βασικότερη την εισαγωγή κριτηρίων στην αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων, με στόχο μεταξύ άλλων τη στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών. Έτσι, σε συνεργασία και με το ΤΕΕ, το οποίο αποτελεί τεχνικό σύμβουλο του υπουργείου, βρίσκεται υπό μελέτη η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ή όρων που έχουν να κάνουν με τους βαθμούς ενεργειακής απόδοσης του οικήματος και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής όπου αυτό βρίσκεται.

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται και η αναθεώρηση του μέγιστου πλαφόν των επιδοτήσεων ανά αίτηση. Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις και στις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Κίνητρα για διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΠΕΝ, το υπουργείο θέλει να ανοίξει τον δρόμο ώστε η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ, πέρα από τη μείωση των εκπομπών, να αποτελέσει «αντίδοτο» στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και να αξιοποιηθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, θα σχεδιάσει μία δέσμη κινήτρων για την ενίσχυση των διμερών συμβολαίων (PPA) για την απευθείας πώληση της ηλεκτροπαραγωγής μονάδων ΑΠΕ σε μεγάλους καταναλωτές. Σε πρώτη φάση, στο επίκεντρο θα μπουν επιχειρήσεις που το ενεργειακό τους κόστος ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής (βιομηχανία-μεταποίηση, τουρισμός, εστίαση).

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος των εγχώριων βιομηχανίων, και τις εν εξελίξει συνομιλίες της ΔΕΗ με τους πελάτες υψηλής τάσης για τη σύναψη νέων συμβάσεων, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις αφορούν αποκλειστικά τα δύο εν λόγω μέρη, χωρίς να εμπλέκεται σε αυτές το υπουργείο. «Η διοίκηση της ΔΕΗ θα κάνει αυτό που είναι καλύτερο για την εταιρεία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, κληθέντα να σχολιάσουν τις υψηλές τιμές που διατυπώθηκαν στο χονδρεμπορικό κόστος ενέργειας από την εκκίνηση του Target Model, τα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν πως ανάλογες «παιδικές ασθένειες» σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες με την έναρξη εφαρμογής της νέας αρχιτεκτονικής των χονδρεμπορικών αγορών. Όπως συμπληρώνουν, οι όποιες παρεμβάσεις αποτελούν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΡΑΕ.

Συνεχίζεται η διεκδίκηση αποζημίωσης για τη ΔΕΗ

Αρκετοί από τους υπόλοιπους άξονες προτεραιοτήτων του υπουργείου κατατείνουν στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υψηλής συμμετοχής ΑΠΕ. Έτσι, θα προωθηθούν αναβαθμίσεις των δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η επιτάχυνση των διεθνών διασυνδέσεων, καθώς και η εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα διασφαλίσουν το σύστημα.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι στο νέο ενεργειακό «τοπίο» τον ρόλο των μονάδων βάσης θα αναλάβουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο. Προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση υποδομών για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, τόσο εντός της χώρας όσο και μέσω του διασυνοριακού εμπορίου.

Παράλληλα, στόχος του υπουργείου είναι να εντείνει τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, όπως την «ωρίμανση» του αγωγού αερίου EastMed ή την εμβάθυνση των διακρατικών σχέσεων μέσα από το East Med Gas Forum.

Τα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν επίσης ότι πρόθεση είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί σε όλες τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, με ενδεχόμενες μικρές προσαρμογές που ίσως απαιτήσουν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Τέλος, σημειώνουν ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, αναφορικά με την αποζημίωση της ΔΕΗ για τη συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023.

Πηγή: insider.gr

Επισκέψεις: 197

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει