20 Απριλίου 2024

Διευκρινίσεις του TEE Δωδεκανήσου για δασικούς χάρτες και Kτηματολόγιο.

Διευκρινίσεις έδωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου, σχετικά με τους δασικούς χάρτες, στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ.Αμυρά στην Ρόδο. Παράλληλα εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την κατάσταση με το Κτηματολόγιο που αφενός καθυστερεί τη διαδικασία με τους χάρτες και αφετέρου, έχει ‘παγώσει’ σχεδόν ένα εκατομμύριο υποθέσεις…
Μιλώντας για τις εξελίξεις με τους δασικούς χάρτες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιαννικουρής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το επίμαχο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες, φαίνεται ότι έχει θετική εξέλιξη και μετά την συνάντηση που είχαμε με τον κ. Γ. Αμυρά. Ο αγώνας για τους δασικούς χάρτες, ξεκίνησε από το 2017 και με αφορμή την κύρωσή τους σε Σύμη και Πάτμο –όπου τα δασικά ποσοστά ήταν εξαιρετικά υψηλά. Είχε αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα που επρόκειτο να δημιουργηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα υπόλοιπα νησιά. Ήδη και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών είχαμε αρχίσει να εντοπίζουμε τα προβλήματα ξεκινώντας τις διαβουλεύσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες, με τα μέλη μας σε όλη την Δωδ/σο και τους δημάρχους. Μπήκαμε στη διαδικασία να συντάξουμε μια πλήρη μελέτη διόρθωσης η οποία θα ήταν η βάση για την συζήτηση. Η πρότασή μας, πολύ καλά τεκμηριωμένη και με σοβαρά επιχειρήματα, έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο ξεκίνησε μια κουβέντα, όπου κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε το λάθος και στη συνέχεια προχωρούμε για τις διορθώσεις στο τεχνικό κομμάτι. Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, αδράξαμε την ευκαιρία και θέσαμε κάποια θέματα όπως ο χαρακτηρισμός των δρόμων, τα ρέματα και οι περιοχές Νatura. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από το υπουργείο για να ξεκινήσει η διαδικασία των διορθώσεων. Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα γίνει η διαχείριση για το επόμενο εξάμηνο –την παράταση που δόθηκε για τις αντιρρήσεις- προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις».
Μιλώντας η κα Ελευθερία Βασιλειάδη –τοπογράφος και μέλος του τομέα χωροταξίας του ΤΕΕ Δωδ/σου- τόνισε τα εξής:
«Ο τομέας χωροταξίας ανέλαβε το έργο αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Πρέπει να το σηκώσουμε ψηλά τόσο οι τεχνικοί, οι δασολόγοι κ.λπ. αλλά κυρίως, πρέπει να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα. Εμείς έχουμε την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και η περιοχή μας, κατηγοριοποιείται για τους δασικούς χάρτες, σε τρεις χωρίζονται: η μία είναι κτηματογραφημένες περιοχές της Ρόδου, της Κω και της μισής Λέρου, για τη Σύμη και την Πάτμο έχει γίνει μερική κύρωση ενώ τα υπόλοιπα νησιά μας, είναι όσα δεν έχουν Κτηματολόγιο. Δυστυχώς οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να προβούν σε νομικές διενέξεις με το ελληνικό δημόσιο που θα φτάσει μέχρι και σε τριτοβάθμιο δικαστήριο για να τελεσιδικήσει. Αυτό είναι και ένα τεράστιο κόστος, για κάτι που αποδεδειγμένα αφορά την ιδιοκτησία των κατοίκων».
Η κα Βασιλειάδου μίλησε για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που αναγνωρίζει τον ‘ασπάλαθο’ ως μη δασική μορφή. Αυτό όμως δεν αφορά όλα τα νησιά αφού κάθε νησί έχει και τα δικά του είδη που θα πρέπει ανά περιοχή να εξεταστούν. Για τα Δωδεκάνησα υπάρχει ένα επιπλέον θέμα έναν αναγκαστικό νόμο που επιβλήθηκε επί Ιταλοκρατίας και αφορούσε δημεύσεις περιουσιών όπως π.χ. στη Νότια Ρόδο.
«Τα καταθέσαμε στο υπουργείο και θεωρούμε πως έγινε κατανοητό. Η πρότασή μας είναι η Επιτροπή Δασολογίου του 3889 να λάβει αυξημένες αρμοδιότητες για να μπορέσει να καλύψει και όλα αυτά τα λάθη που έχουν γίνει στα νησιά» ανέφερε.
Το ΤΕΕ θα καταθέσει σε δεύτερη φάση, προτάσεις για τον καθορισμό οδηγιών προς τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, τον τρόπο διορθώσεων και τον καθορισμό των διαδικασιών. «Το επόμενο εξάμηνο αφορά μια πολύπλοκη αλλά και συλλογική διαδικασία για τους δασικούς χάρτες. Θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Όσον αφορά το υπουργείο, έδειξε αμέσως τα ανακλαστικά του δίδοντας απαντήσεις» είπε ο κ. Γιαννικουρής.
Στην κατάσταση με τους δασικούς χάρτες, που επηρεάζεται από την λειτουργία του Κτηματολογίου, αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου ενώ αναφέρθηκε και στους πολίτες των δύο κατηγοριών: 1. σε όσους υπέβαλαν αντιρρήσεις και 2. σε όσους πρόκειται να υποβάλλουν:
«Για όσους υπέβαλαν ήδη αντιρρήσεις, ανακοινώθηκε ότι θα τους επιστραφεί το 50% του παραβόλου που πλήρωσαν ενώ για όσους θέλουν να υποβάλλουν αντιρρήσεις, θα πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία για πρόδηλα σφάλματα τα οποία δεν απαιτούν συμμετοχή του πολίτη ή πληρωμή. Όμως πρέπει να υποβάλει ένα πρωτόκολλο για να πάρει σειρά προτεραιότητας.
«Όλη αυτή την διαδικασία την επηρεάζει η κατάσταση με το Κτηματολόγιο Ρόδου. Οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αντιρρήσεις αφού δεν λειτουργεί το Κτηματολόγιο. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αρμόδια Επιτροπή για να το παραλάβει από τον Δήμο και να το δώσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ζητήσει κάποια πράγματα (οικοδομική άδεια κ.λπ.) τα οποία δεν γνωρίζουμε να έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον, για να γίνει η μετεγκατάσταση στο παλιό νοσοκομείο θα χρειαστούν κάποιες παρεμβάσεις και εργασίες. Εμείς ανησυχούμε ότι θα υπάρξουν πολύμηνες καθυστερήσεις ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να γίνει η απογραφή του παλιού αρχείου. Καταλαβαίνετε ότι στο Κτηματολόγιο υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο πράξεις, 200.000 φάκελοι με σχεδιαγράμματα της περιοχής και 4.500 τόμοι με αρχεία όπου περιγράφεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι τεράστιος ο όγκος και δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνουν όλα αυτά στην πράξη και πόσος καιρός θα χρειαστεί…» ανέφερε.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Επισκέψεις: 55

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει