19 Μαρτίου 2024

Νέο Εξοικονομώ: “Το πάθημα δεν έγινε μάθημα”… Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φτωχά νοικοκυριά”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Και μετά από πλήθος καθυστερήσεων και ημερομηνίες που ανακοινωθήκαν αλλά τελικά δεν έγιναν και στην πράξη… το πνεύμα των Χριστουγέννων άγγιξε όπως φαίνεται το ΥΠΕΝ και αργά το βράδυ της Πέμπτης δημοσίευσε τον οδηγό του Νέου Εξοικονομώ.

Αυτό που κρατάμε είναι ότι ο πλήρης οδηγός εφαρμογής του νέου Εξοικονομώ,  περιέχει αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως το ότι θα επιτραπεί και σε όσους απέκτησαν ακίνητο εντός του 2021 να διεκδικήσουν την επιδότηση: Βάσει των όσων προέβλεπε ο προηγούμενος οδηγός, κανένα σπίτι ακόμη και αν έχει χτιστεί κάμποσες δεκαετίες πίσω δεν είχε την δυνατότητα να επιδοτηθεί, εάν η μεταβίβασή του έγινε μέσα στο τρέχον έτος, αφήνοντας έτσι εκτός επιδοτήσεων χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών.

Επιπλέον, ο οδηγός ενσωματώνει τόσο το έξτρα κονδύλι για τους οικονομικά ευπαθείς, όσο και την αναπροσαρμογή των δαπανών για ευρεία γκάμα υλικών που «ξέφυγαν» οι τιμές τους.

Άλλωστε, από το καλοκαίρι όταν και ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές του νέου «Εξοικονομώ» έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα – «φωτιά» που έφερε τα πάνω- κάτω στην αγορά των οικοδομικών υλικών με τεράστιες αυξήσεις του κόστους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναγκάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε προσαρμογές των ανώτατων ορίων που μπορεί να δαπανήσει ένα νοικοκυριό, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος.

Με δεδομένο ότι καταργείται η σειρά προτεραιότητας και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται πλέον βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος θα ανοίξει στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ για τις πολυκατοικίες την τρίτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος.

Τι βλέπουμε στο νέο οδηγό: Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε αύξηση της επιδότησης για τους ενοικιαστές. Στον αρχικό οδηγό προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση / ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό (40%) και ανεξάρτητο της εισοδηματικής κατηγορίας. Τελικά, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, φθάνοντας έως το 65%.

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα προγράμματα είναι ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων. Πλέον, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια. Η πλατφόρμα, δηλαδή, δεν θα ανοίγει σε διαφορετική ημερομηνία ανά περιφέρεια, όπως γινόταν έως σήμερα. Παράλληλα, για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά περιφερειακή ενότητα (νομός), και όχι ανά Περιφέρεια.

Για να δώσουμε και κάποια στοιχεία που ενδιαφέρουν αρκετούς πολίτες:

Πάντως, τα νοικοκυριά θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ οφείλουν να γνωρίζουν πως απαιτείται το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – που κατατάσσει την κατοικία τους στην ενεργειακή τάξη με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά του ακινήτου – καθώς και ότι ο συνολικός επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός των εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Ποιες παρεμβάσεις όμως επιδοτούνται;

§      Αντικατάσταση κουφωμάτων

§      Τοποθέτηση θερμομόνωσης

§      Συστήματα ψύξης – θέρμανσης

§      Αναβάθμιση φωτισμού

Όσον αφορά τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την αύξηση 10%-15% των ανώτατων ορίων δαπάνης ανά κατηγορία σε κάποιες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για ένταξη στο Πρόγραμμα

Όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά και η εισοδηματική κατάσταση ενός νοικοκυριού, ουσιαστικά θα καθορίζουν το ποιοι είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας, μέσα από ένα σύστημα μοριοδότησης.

Δημιουργείται μάλιστα ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου –μεταξύ άλλων– θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Όπως προαναφέρθηκε, στις παρεμβάσεις της «τελευταίας στιγμής» περιλαμβάνεται και εκείνη που έχει να κάνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μεταβιβάστηκαν εντός του 2021: Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών έμενε εκτός επιδοτήσεων, όμως στον αναλυτικό Οδηγό αυτό θα αλλάξει και θα αποκτήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης και όσοι απέκτησαν φέτος το ακίνητό τους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τις επιδοτήσεις

Τι προβλέπει όμως το πρόγραμμα σε επίπεδο επιδοτήσεων, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων;

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως και 75% της συνολικής δαπάνης και συγκεκριμένα τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονταν ως εξής:

§      Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.

§      Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.

§      Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.

§      Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.

§      Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση διαμορφώνεται σε 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Βλέπουμε συνεχείς αλλαγές στο παραπέντε και πάντα όλα αυτά τα δικαιολογητικά εν μέσω κορονοϊού από τις αρμόδιες υπηρεσίες απαιτούν χρόνο με βέβαιο στοιχείο την επισφαλή κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων από τους υποψήφιους δικαιούχους.

Δυστυχώς ακόμα και ο τρίτος κύκλος του εξοικονομώ δεν έμαθε στο Υπουργείο να βελτιωθεί από τα λάθη του. Αναμένοντας λοιπόν την έναρξή του ευελπιστούμε αυτό το νέο Εξοικονομώ να δώσει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες και με την ολοκλήρωσή του να βελτιώσει το ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων και να συμβάλει στην διατήρηση του πολιτισμικού πλούτου αυτής της χώρας.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός – Laisergo.gr

Επισκέψεις: 619

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει