10 Αυγούστου 2022

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το μειωμένο ΦΠΑ και στο νέο “Εξοικονομώ” στα νησιά.

Παρέμβαση από το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου για την απομείωση των επιλέξιμων δαπανών στα νησιά μας

Mε τον οδηγό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» καταργείται το δικαίωμα των νησιωτών σε μειωμένο ΦΠΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο, αφού επί της ουσίας αναφέρεται πως οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες σε περίπτωση μειωμένου ΦΠΑ θα απομειώνονται.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου με  επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο από τους οποίους ζητά να ενεργήσουν ώστε να μην εφαρμοστεί η παραπάνω οδηγία, διαφορετικά -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- «θα ήταν καλύτερα να μη γίνεται άλλος εμπαιγμός των νησιωτών με δηλώσεις θριάμβου περί μειωμένου ΦΠΑ».

Ακολουθεί η επιστολή:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, με λύπη μας διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά την κατάφορη αδικία των πολιτών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την μεταναστευτική κρίση. Στον οδηγό του νέου προγράμματος Εξοικονομώ 2021 αναφέρεται πως οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ 24% και σε περίπτωση μειωμένου ΦΠΑ θα απομειώνεται ανάλογα η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη.Με λίγα λόγια καταργείται το δικαίωμα των νησιωτών σε μειωμένο ΦΠΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο, για τα αυξημένα μεταφορικά κόστη λόγω θαλάσσιας μεταφοράς, ακόμα και για την μεταναστευτική κρίση. Προ ολίγων ημερών μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες ότι στο πρόσφατο Ecofin, που πραγματοποιήθηκε, θα επανέλθει το μειωμένο ΦΠΑ με κοινοτική οδηγία στα νησιά του Αιγαίου.

Παραταύτα, για ποιο μειωμένο ΦΠΑ συζητάμε όταν στον οδηγό ενός προγράμματος καταργείται το βοήθημα αυτό για τους ακρίτες του βορειοανατολικού Αιγαίου; Για ποιο λόγο τότε ισχύει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ όταν σε έναν κλάδο που χρειάζεται τόνωση όπως είναι ο κατασκευαστικός δεν επιτρέπεται να γίνει επί της ουσίας χρήση του;

Κύριοι Υπουργοί, αντί να επιληφθείτε των αδικαιολόγητων, παράλογων και παράτυπων παρατηρήσεων από τους ελεγκτές του προγράμματος για τους προηγούμενους κύκλους, με τις οποίες ζητάνε την επιστροφή ΦΠΑ (χωρίς καν να προβλέπεται από τους αντίστοιχους οδηγούς), επισημοποιήσατε την αδικία με τον οδηγό του νέου κύκλου. Θα σας παρακαλούσαμε να λάβετε υπόψιν την παρούσα επιστολή και να ενεργήσετε ανάλογα, σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καλύτερα να μη γίνεται άλλος εμπαιγμός των νησιωτών με δηλώσεις θριάμβου περί μειωμένου ΦΠΑ”.

Επισκέψεις: 138

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει