19 Μαρτίου 2024

Ελληνικό: Αυξάνεται το ύψος των ψηλών κτιρίων – Διαδικασίες εξπρές για τις άδειες.

Μέχρι και έξι μέτρα μπορεί να αυξηθεί το ύψος των ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η τροπολογία καθορίζει τόσο τις κατασκευές που επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο ύψος των συγκεκριμένων κτιρίων, όσο και αυτές που επιτρέπονται χωρίς όρια ύψους. Στα πρόσθετα έξι μέτρα μπορούν να εγκατασταθούν κατασκευές και εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την ασφάλεια των ψηλών κτιρίων (κλιμακοστάσια, ηχοπετάσματα, κλπ).

Με την τροπολογία καθορίζονται και ειδικοί όροι έκδοσης των οικοδομικών αδειών για το Ελληνικό (και τον Άγιο Κοσμά), ενώ προβλέπεται πως οι προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών της περιοχής, όπου αυτές απαιτούνται, έχουν τριετή διάρκεια. Όπως αναφέρεται, το σύνολο των δικαιολογητικών θα ελέγχεται μια φορά από το Γραφείο Ελληνικού εντός προθεσμίας δέκα ημερών, μετά από την πάροδο οποίας χορηγείται προέγκριση. Εάν αυτή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται η χορήγησή της.

Στην τροπολογία επισημαίνεται πως η αναθεώρηση μιας προέγκρισης οικοδομικής άδειας γίνεται μόνο στην περίπτωση που μεταβληθούν σημαντικά πολεοδομικά μεγέθη, όπως δόμηση, κάλυψη, όγκος ή ύψος, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε σχέση με τα διαγράμματα που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο προέγκρισης.

Στην ίδια τροπολογία εντάσσεται και ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας κύριων τουριστικών καταλυμάτων στα ψηλά κτίρια που βρίσκονται εντός του του Αγίου Κοσμά. Προβλέπεται πως το ελάχιστο ποσοστό της επιφάνειας που θα καταλαμβάνουν θα είναι το 30% της συνολικής δόμησης του κτιρίου. Για το λόγο αυτό θα επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, με ανεξάρτητη είσοδο και λειτουργική αυτοτέλεια.

 Πηγή: powergame.gr

Επισκέψεις: 51

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει