7 Οκτωβρίου 2022

“Στα ύψη τα κόστη στα υλικά… κινδυνεύουν επενδύσεις και δημόσια έργα ” γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μέσα Αυγούστου και σιγά σιγά οδεύουμε προς την ολοκλήρωση αυτής της παράξενης θα λέγαμε καλοκαιρινής σεζόν.

Παράξενη γιατί τουλάχιστον για κάποιους κλάδους δεν ήταν καλοκαίρι ξεγνοιασιάς αλλά τρεξίματος για να προλάβουμε ημερομηνίες…

Η αλήθεια είναι πάντως ότι κανείς δεν αμφισβητεί τα νούμερα των αφίξεων τα οποία είναι εντυπωσιακά. Αφίξεις και αύξηση τουρισμού σημαίνει και νέες επενδύσεις.

Αλλά πόσο αυτό πλέον είναι εύθικτο; Οι λόγοι πολλοί… Όπως αναλύει ο πρόεδρος της Ενωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης στον OT:

•          Η αύξηση του κόστους κατασκευής νεόδμητων κατοικιών άνω του 50% σε έναν χρόνο. Επίσης με υψηλό κόστος ανακαινίζονται και τα παλαιοτέρα ακίνητα.

•          Το εργατοτεχνικό προσωπικό έχει μειωθεί διότι τα χρόνια της κρίσης έφυγε στο εξωτερικό ή άλλαξε επάγγελμα και η κατάσταση θα γίνει δραματική όταν η Ουκρανία αρχίζει να ξανακτίζεται, όταν αρχίσει να υλοποιείται το έργο στον Δήμο Ελληνικού της Αττικής (κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχεία, υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και κ.λπ.).

•          Υψηλές τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στους δήμους με μετρό και φυσικά πέριξ της Ακρόπολης αφού την Αθήνα θα επισκέπτονται στο μέλλον 10.000.000 ξένοι επισκέπτες ετησίως.

•          Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρό ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια Θεσσαλονίκη και τις πολυτελείς κατοικίες στα νησιά κυρίως.

•          Σε περιφερειακές πόλεις με πανεπιστήμια ενδιαφέρον για μίσθωση κυρίων μικρών διαμερισμάτων.

•          Μεγάλη αύξηση των τιμών των ενοικίων των νεόδμητων ακινήτων αφού αυξήθηκε το κόστος κατασκευής και οι αξίες των οικοπέδων

•          Νέα μεγάλη επιβάρυνση για τους αγοραστές νεόδμητου ακινήτου από το τέλος της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις 31/12/2022 σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες αυξήσεις συμπαρασύρουν έξοδα μεταγραφής ακινήτου στο Κτηματολόγιο, φόρους μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά.

•          Πώληση ακινήτων από funds και τράπεζες χιλιάδων ακινήτων παλαιάς κατασκευής χωρίς ενίσχυση της αντισεισμικότητας αυτών.

•          Το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει υποστεί μείωση τα χρόνια του COVID-19 και οι μισθοί δεν αναπροσαρμόζονται με βάση τα μεγάλα ποσοστά του πληθωρισμού.

•          Αβέβαιο το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως και του πολέμου στην Ουκρανία που απέκτησε μονιμότητα.

Οι παραπάνω λόγοι δεν αποτελούν προϊόν δική μου φαντασίας αλλά στοιχεία που έρχονται από τους κατασκευαστικούς κάδους.

Για όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα δεν υπάρχει φορέας ή οργανισμός που να χαράσσει το μέλλον του real estate στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου και να ενημερώνεται και ο επενδυτής για το μέλλον της επένδυσής του.

Αν το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει ως πηγή ανάπτυξης την κτηματαγορά, πρέπει να εξαγγείλει εκ νέου την παράταση αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ως τις 31/12/2025.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Laisergo.gr

Επισκέψεις: 370

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει