18 Απριλίου 2024

“Χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό… με τις υποδομές να είναι στα όρια τους”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Ο τελευταιος μηνας του καλοκαιριού μας αφήνει και πλέον τα «κεφάλια μέσα», για έναν Σεπτέμβριο δύσκολο με αλλαγές προς ολους τους τομείς και μια διαφορετική πραγματικότητα.

Αναμφίβολα μιλάμε για ρεκόρ αφίξεων και στην Κέρκυρα με νούμερα εντυπωσιακά και νέες αγορές να φιγουράρουν στις πρωτες θεσεις.

Στο νησί μας η έκπληξη ήταν η Ιτάλια η οποία από τον Μάιο εως και τέλη Αυγούστου βρίσκεται στην Τρίτη θέση. Σίγουρα σε αυτή την εξέλιξη βοήθησε η απευθειας σύνδεση με προορισμούς γεγονος που καταδικνύει για ακόμα μια φορά ότι όταν μιλάμε για ανάπτυξη τουρισμού πρέπει να το δούμε σφαιρικά!

Φετος ήταν το καλοκαιρι μας! Φυσικά μετά τα προηγούμενα κακοκαιρία της πανδημίας όλοι ρίξαμε το βλέμμα μας και τις προσπαθειες μας στο 2022. Και φυσικά με τόσο αύξηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προβλήματα. Από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά η αγωνία είχε διαφοροποιηθεί. Αφορούσε εάν θα αντέξουν οι υποδομές στις τουριστικές περιοχές ή όχι.

Σε όλες τις δημοφιλείς περιοχές, οι υποδομές έφτασαν στα όριά τους. Στην Κέρκυρα ενδεικτικό το μεγάλο θέμα με το νερό. Νερό για κάθε χρήση εξαντλήθηκε με τουριστες να γράφουν σε πλατφορμες τουριστικών προορισμών οτι η κατάσταση ήταν τραγική. Δρόμοι μπλοκαρισμένοι από αυτοκίνητα και ανύπαρκτα πάρκινγκ Τουρίστες Ελληνες και ξένοι έβγαιναν από τα καλοδιατηρημένα καταλύματα για μια βόλτα, ένα μπάνιο, ένα φαγητό και βρίσκονταν αντιμέτωποι με απίστευτη ταλαιπωρία.

Αναρωτιέμαι… τα προηγούμενα καλοκαιρια  λόγω πανδημιας είχαμε τον χρόνο να προετοιμάσουμε την κατάσταση… Θα μου πει κάποιος ότι μπορεί να μην περιμέναμε τόσο αύξηση… εγώ όμως θυμάμαι τον υπουργό τουρισμού Β. Κικίλια από τον Απρίλιο κιόλας να διατυμπανίζει ότι πρόκειται για χρόνια ρεκόρ! Άρα ξέραμε περιμέναμε τι θα γίνει… 

Στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο πάμε τώρα αυτό της οικονομίας… «Ο λογαριασμός θα γίνει στο τέλος», ακούω από παντού… αν και ψίθυροι λένε ότι μπορεί αν είχαμε κόσμο αλλά δεν άφησε χρήματα… 

Σε μελέτες που έχουν δημοσιεύει κατά καιρούς οπως του ΙΝΣΕΤΕ ετίθετο μια σημαντική προϋπόθεση για την προσέλκυση των «μεγάλων πορτοφολιών»: η υλοποίηση επενδύσεων για δημιουργία νέων κρατικών (μαρίνες, δρόμοι κ.λπ.) και ιδιωτικών υποδομών (ξενοδοχεία κ.λπ.). Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα μεγάλο μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων (κυρίως σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες) έγιναν πράξη. Αντίθετα, μόνο ένα μικρό μέρος των κρατικών επενδύσεων σε υποδομές υλοποιήθηκαν.

Αποτέλεσμα ήταν, στην πρώτη χρονιά που λόγω της συγκυρίας η τάση άλλαξε και εύποροι τουρίστες – σίγουρα υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου από το παρελθόν – επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές, το πρόβλημα να «σκάσει». Βλέπετε, οι εύποροι τουρίστες δεν πάνε ομαδικά σε ένα μέρος όπως αυτοί του μαζικού τουρισμού. Δεν θέλουν να «αράζουν» όλη μέρα στην πισίνα του ξενοδοχείου που έκλεισαν, αλλά επισκέπτονται πολλά και διαφορετικά μέρη. Τρώνε δε σε εστιατόρια, ακόμα και ακριβά, και αποφεύγουν το φτηνό all inclusive εντός των ξενοδοχείων.

Η σεζόν που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται έδειξε ότι οι πελάτες του ελληνικού τουρισμού άλλαξαν, τουλάχιστον για φέτος. Ηρθαν αυτοί στους οποίους στοχεύουμε εδώ και μία δεκαετία και εμείς αποδειχθήκαμε ανέτοιμοι. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Καλά τα εγκαίνια σε μη έτοιμες υποδομές… αλλά κανείς δεν θα σωθεί από φωτογραφίες και κορδέλες! 

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 491

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει