26 Απριλίου 2024

“Η έκδοση οικοδομικών αδειών στις περιπτώσεις πυκνοδομημένων περιοχών… και τα μυστικά του ΥΠΕΝ”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Καλό μήνα… θα πούμε σε λίγες ημέρες και σίγουρα πλέον καλό χειμώνα καθώς μπαίνουμε σε μία φάση διαφορετική με τον τουρισμό να έχει ολοκληρωθεί και την δική μας καθημερινότητα να κυριαρχεί.

Μέσα στο καθημερινό αλαλούμ δεν θα μπορούσε για ακόμα μια φορά να μην μας απασχολεί το θέμα των… παρατάσεων και της λήξης των προθεσμιών.

Πάντως βλέπουμε κάποιες εφαρμογές του ΥΠΕΝ που τουλάχιστον είναι θετικές.

Τελευταία είναι η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε πυκνοδομημένες περιοχές πριν την Πράξη Εφαρμογής, υπό προϋποθέσεις ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν σε εισφορά γης και χρήματος  δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Σταύρος Καλογιάννης βουλευτής, έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΝ, στο οποίο αναφέρεται πως ρυθμίζεται το θέμα έκδοσης οικοδομικής άδειας σε πυκνοδομημένες περιοχές. Ο βουλευτής έλαβε το έγγραφο από τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά, στο πλαίσιο απάντησης σε σχετική ερώτηση που κατατέθεσε στη Βουλή.

Το θέμα της δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας σε πυκνοδομημένες περιοχές, στις οποίες είναι σε εξέλιξη Πράξη Εφαρμογής, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην Ερώτησή του, επεσήμανε πως σχετική Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών, όπου σήμερα εκπονούνται Πράξεις Εφαρμογής, και συγκεκριμένα στις ενότητες Ζευγαριών, Περιβλέπτου, Τσιφλικόπουλου, Δροσιάς, Πεντέλης.

Το έγγραφο του ΥΠΕΝ

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς, επισυνάπτει έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

-«Το θέμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιπτώσεις πυκνοδομημένων περιοχών που έχουν καθοριστεί στα οικεία Προεδρικά Διατάγματα πριν την νομοθετική μεταβολή που επέφερε ο Ν. 2508/97 και ο Ν. 4315/14 (σύμφωνα με την οποία καταργείται η διάκριση περιοχών σε πυκνοδομημένες, αραιοδομημένες και αδόμητες) έχει ρυθμιστεί με το άρθρο 121, παρ. 6 του Ν. 4819/21, σύμφωνα με το οποίο, στον Ν. 1337/83 (άρθρο 8, παρ.14) αναφέρεται το εξής: Στις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στο πυκνοδομημένο τμήμα πολεοδομικών μελετών σύμφωνα με την καταργηθείσα με την παρ. 8 του άρθρ. 25 του Ν. 2508/97 διάταξη της παρ. 2 του άρθ. 8 του παρόντος, δύναται να χορηγούνται οικοδομικές άδειες πριν την πράξη εφαρμογής με την προϋπόθεση τακτοποίησης των κατά τον υπολογισμό υποχρεώσεων εισφοράς σε χρήμα και μετατροπής σε χρήμα της υποχρέωσης εισφοράς σε γη και τήρησης των οριζομένων στην παρ. 10 του άρθρου 43 του παρόντος προϋποθέσεων. Επομένως, το Α Κεφάλαιο της διευκρινιστικής Εγκυκλίου (18734/216/2020) δεν έχει πλέον πεδίο εφαρμογής μετά την ισχύ της διάταξης του άρθρου 121 παρ.6 του Ν. 4819/21».

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 190

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει