24 Απριλίου 2024

“Σεισμοί: Τα ετοιμόρροπα κτίρια και όχι τα ρίχτερ… σκοτώνουν”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Τουρκία μετα τους καταστροφικούς σεισμούς που στοίχισε την ζωη σε χιλιάδες ανθρωπους…

Και βλέπουμε ότι τώρα στον αντισεισμικό έλεγχο περίπου 64.000 δημοσίων κτιρίων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε 30.000 κτίρια, κυρίως νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία θα ελεγχθούν για την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο έλεγχος για τους σεισμούς αφορά σε 80.000 κτίρια, εκ των οποίων τα 16.000 έχουν ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκείνα σε χώρους συνάθροισης κοινού ή κτίρια ειδικών λειτουργιών.

Πάμε τώρα στο διαταύτα οι σεισμοί των τελευταίων δεκαετιών, πολλοί εκ των οποίων στοίχισαν σε ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές, έχουν παραδώσει με τον πιο επώδυνο τρόπο σημαντικές διδαχές, τόσο στην επίσημη πολιτεία, όσο και την επιστημονική κοινότητα. Όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι: τι σεισμούς μπορούν να αντέξουν τα κτίρια στην Ελλάδα;

Ας μην ξεχνάμε την καταστροφή και τον θάνατο που σκόρπισε στην Αθήνα ο σεισμός των… μόλις 5,9 ρίχτερ, 24 χρόνια πριν. Σίγουρα γι’ αυτούς που γνωρίζουν, σε μια σεισμική δόνηση δεν τίθεται μόνο το θέμα των ρίχτερ, αλλά το άθροισμα πολλών διαφορετικών παραγόντων και παραμέτρων, όπως η “επιτάχυνση” και το “εστιακό βάθος”… κάτι που συχνά ξεχνιέται και στο προσκήνιο βγαίνουν μόνο τα ρίχτερ. Έχω ξαναγράψει για τους σεισμούς αλλα μάλλον τα ξεχνάμε… μιλάμε για την χώρα μας βρίσκεται σε μια ακραιφνώς σεισμογενή περιοχή την οποία ο Εγκέλαδος επισκέπτεται αρκετά συχνά και αρκετά έως πολύ βίαια.

Ας μην ξεχνάμε την Ρικομέξ, που έγινε κυριολεκτικά ένας σωρός από μπάζα και σκόνη με πολλά θύματα!

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό οι βαθμοί Ρίχτερ δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία. Οι αντισεισμικές μελέτες βασίζονται κυρίως στη σεισμική επιτάχυνση, στο είδος του εδάφους, στη διάρκεια του σεισμού και σε πολλούς άλλους συντελεστές που αφορούν στην κατασκευή και την ταλάντωση του υπεδάφους. Ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός στη χώρα μας εφαρμόστηκε το 1959 και βασίστηκε σε έρευνες του 1920 και το 1930.

Σύμφωνα πάντως με τις εξελίξεις διαβάζουμε οτι οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΑΣΠ, με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε μηχανικούς, που θα μπορούν μελλοντικά να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.

Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να γίνουν υποχρεωτικοί οι έλεγχοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι για το οποίο αναζητείται η σχετική νομική φόρμουλα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2022.

Σε όσα κτίρια εντοπιστεί πρόβλημα κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ή υπάρχει κάποια αναφορά από τον ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Κατά την εκτίμηση στελεχών του ΟΑΣΠ, αυτή η κατηγορία δεν ξεπερνά το 3%-4% του συνόλου.

Πέραν των ελέγχων, ο ΟΑΣΠ αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του χάρτη σεισμικού κινδύνου, που είχε αναθεωρηθεί μετά τον σεισμό του 1999, καθώς ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός αναμένεται να αντικατασταθεί από τον ευρωπαϊκό (Eurocode).

Παράλληλα, ο Οργανισμός συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού για την θέσπιση προδιαγραφών για την σεισμική ενίσχυση μνημείων.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σ.Σ. Μου έκανε εντύπωση παντως που το ΤΕΕ Κέρκυρας δεν εξέδωσε μία ανακοινωση και ακόμα καλύτερα μια προταση (την ειχα ξανα αναφερει στον σεισμο του 2020) για μηχανικους που μπροουν να δουλεψουν πανω σε αυτο κομμάτι…

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 383

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει