19 Μαρτίου 2024

Ηλεκτρονικά τα αιτήματα προς e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από Δευτέρα 16/3.

Τη ριζική αλλαγή του τρόπου εξυπηρέτησης από τους δύο μεγαλύτερους κοινωνικούς βραχίονες του κράτους, τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρόκλησης του κορονοϊού, αλλά και της ανάγκης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες τις υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα, από αύριο 16 Μαρτίου 2020, όλες οι συναλλαγές του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ με τους πολίτες θα γίνονται πλέον χωρίς ουρές και αναμονή είτε στους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους είτε με προγραμματισμένα ραντεβού στα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει: “Για την εξυπηρέτηση στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! Χρησιμοποιούμε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Υποβάλλουμε ηλεκτρονικά το αίτημά μας και επισκεπτόμαστε τις φυσικές δομές, μόνο μετά από ραντεβού”.

“Έτσι, ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό που ως κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εξαγγείλει. Ένα κράτος αποτελεσματικό, λειτουργικό, σύγχρονο, χωρίς γραφειοκρατία, το οποίο θα σέβεται και θα υπηρετεί τον πολίτη και τις επιχειρήσεις” επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι, στη δύσκολη συγκυρία, που βιώνουμε, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, επιτάχυναν το δρομολογημένο ψηφιακό μετασχηματισμό και στους δύο οργανισμούς, συμβάλλοντας στον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών και στη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ προχωρούν σε ανασχεδιασμό του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που παρέχουν στις ιστοσελίδες τους www.efka.gov.gr και www.oaed.gr, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, αναστέλλουν τη συναλλαγή με φυσική παρουσία για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και εισάγουν, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, την εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Συγκεκριμένα, από αύριο το πρωί, οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ καθίστανται πλέον υποχρεωτικές για όλους τους συναλλασσόμενους.

Για όσες συναλλαγές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, προγραμματίζονται ραντεβού, ως εξής:

α. Στον e-ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι, θα υποβάλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr/menoumespiti, επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος, το αρμόδιο υποκατάστημα και συμπληρώνοντας την περιγραφή του αιτήματος. Ακολούθως, θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο υποκατάστημα, για να εξυπηρετηθούν.

β. Στον ΟΑΕΔ, όλοι οι άνεργοι θα υποβάλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/menoumespiti, επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος και το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Ακολούθως, θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο ΚΠΑ2, για να εξυπηρετηθούν.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που καθίστανται πλέον υποχρεωτικές, είναι οι εξής:

e-ΕΦΚΑ

– Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή “Έχω ΑΜΚΑ;”.

– Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή “Ασφαλιστική Ικανότητα”. Σημειώνεται ότι, στις 15 Μαρτίου 2020, παρατάθηκε, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, η ασφαλιστική ικανότητα σε 40.941 έμμεσα ασφαλισμένους, που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα στις 29 Φεβρουαρίου 2020.

– Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τις οποίες οι συναλλασσόμενοι θα διενεργούν ηλεκτρονικά, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, με χρήση της αντίστοιχης ταυτότητας οφειλέτη.

– Η καταχώρηση ανανέωσης άδειας διαμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές, ολοκληρώνεται η επεξεργασία  αρχείου από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα χορηγηθεί αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση, εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.

– Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων →Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.

– Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν, από τo μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020, την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση ΕΚΑΑ. Με την υποβολή της αίτησης, θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) και, στη συνέχεια, θα λαμβάνουν ταχυδρομικά την κάρτα στη διεύθυνσή τους.

– Η χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για χρήση, μεταξύ άλλων, σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν, από το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Μαρτίου 2020, τη βεβαίωση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι →Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας.

– Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, μέσω της επιλογής Συνταξιούχοι →Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.

– Η υποβολή νέων αιτημάτων κύριας σύνταξης και επικουρικής για το τέως ΕΤΕΑΜ. Οι ασφαλισμένοι θα  υποβάλουν το αίτημά τους στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Συνταξιούχοι → Ηλεκτρονική Αίτηση Συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια, θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ραντεβού στο αρμόδιο υποκατάστημα.

ΟΑΕΔ

– Η υποβολή αίτησης για το επίδομα μακροχρονίως ανέργων.

– Η υποβολή αίτησης για το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.

– Η υποβολή αίτησης για το ειδικό εποχικό βοήθημα.

– Η υποβολή αίτησης για το ειδικό βοήθημα, μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας.

– Η υποβολή αίτησης για το ειδικό βοήθημα, μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο.

– Η υποβολή αίτησης για το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας.

– Η υποβολή αίτησης για το ειδικό βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας.

– Η υποβολή αίτησης για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

– Η υποβολή αίτησης για τη συμπληρωματική παροχή μητρότητας.

– Η υποβολή αίτησης για την άδεια σπουδαστών/φοιτητών.

– Η χορήγηση βεβαίωσης χρόνου ανεργίας.

– Η χορήγηση βεβαίωσης λήψης επιδόματος ανεργίας.

– Η χορήγηση βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης.

– Η χορήγηση βεβαίωσης ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους.

– Η χορήγηση βεβαίωσης προαιρετικής ασφάλισης μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω γήρατος.

– Η χορήγηση βεβαίωσης αυτασφάλισης.

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ βρίσκονται εδώ: http://www.oaed.gr/e-yperesies.

Επίσης, η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων, έως τις 31 Μαρτίου 2020, θα πραγματοποιείται με αποστολή μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των αρμόδιων ΚΠΑ2, με το οποίο θα δηλώνεται από τον άνεργο ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης.

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΚΠΑ2 βρίσκονται εδώ: http://www.oaed.gr/email.

Τέλος, όλες οι συνεντεύξεις ανέργων με εργασιακούς συμβούλους- είτε είναι προγραμματισμένες είτε πρόκειται να προγραμματιστούν -θα διεξάγονται, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Για να βρουν οι ενδιαφερόμενοι το ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκουν, με βάση τη διεύθυνσή τους, πρέπει να πατήσουν εδώ: http://www.oaed.gr/pou-aneko.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι συναλλασσόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με την υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΑΕΔ, στον αριθμό 11320 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:30 έως 14:30, αστική χρονοχρέωση).

https://www.capital.gr/oikonomia/3437617/g-broutsis-ilektronika-ta-aitimata-pros-e-efka-kai-oaed-apo-deutera-16-3

Επισκέψεις: 35

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει