26 Απριλίου 2024

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου ή μήπως ακινήτου; Γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2020 είναι πλέον και η περιβόητη Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και με τον χρόνο να είναι αντίπαλος καθώς όπως έχει τονιστεί από την 1η Ιουλίου 2020 ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλάζει.

Πριν καταθέσω την θέση μου στο κομμάτι αυτό γιατί ναι μεν θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά σίγουρα θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλες παραμέτρους να πω όσον αφορά τα αυθαίρετα επειδή μας ρωτάνε οι πελάτες μας ότι οι ιδιοκτήτες παίρνουν ‘ένα ρίσκο εάν δεν εκμεταλλευτούν αυτό το διάστημα γι την τακτοποίηση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος είτε να κατεδαφιστούν, είτε να καταστεί πολύ υψηλό το κόστος διατήρησής τους.

Επίσης μιλάμε για κλιμακωτά πρόστιμα που θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης – εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Και χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου δεν θα μπορεί να γίνει καμιά μεταβίβαση ή άλλη πράξη.

Τι είναι η Ηλεκτρονική ταυτότητα Κτιρίου.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις ενοικιάσεις, αν δεν υπάρξουν αλλαγές έως την εφαρμογή του Νόμου. Η ταυτότητα κτιρίου θα περιλαμβάνεται σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο της χώρας.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,

β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,

γ) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

δ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

ε) δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,

στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση,

ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται,

η) τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,

θ) το πιστοποιητικό πληρότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.

Όλα τα στοιχεία του φακέλου θα μπαίνουν σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα συνδέεται με τα αρχεία του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Ε9) και στη συνέχεια με το Περιουσιολόγιο. Και εδώ είναι το θετικό σκέλος καθώς θα είναι μαζεμένα πλέον τα στοιχεία και χωρίς να τρέχουμε από γραφείο σε γραφείο μπορούμε να προχωρούμε στην εκάστοτε δουλειά που θα μας ζητηθεί χωρίς σίγουρα τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζαμε όλα αυτά τα χρόνια. Θα είναι σίγουρα καλό και για τον πολίτη καθώς θα έχει πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων όπου θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει ότι αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Γιατί όχι Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου;

Όπως προανέφερα θα κατατίθενται αρκετά πλέον δικαιολογητικά και έγγραφα τα οποία όμως θα αφορούν τα κτίρια αλλά όχι και τα ακίνητα. Και εδώ δημιουργείται ένα ’’χάσμα’’ καθώς θα μπορούσε με μια συνολική εφαρμογή πλέον να έχουμε ένα πλήρη φάκελο με το κάθε ακίνητο και τι περιλαμβάνει.

Το ακίνητο συναποτελείται από τη γη και τις επ’ αυτού βελτιώσεις, δηλαδή τα οικοδομήματα και τις κατασκευές. Σε κάθε οικόπεδο δεν βρίσκουμε μόνο ένα κτίσμα, ενδεχόμενος να είναι παραπάνω, μπορεί να είναι πηγάδια, μπορεί να είναι μικρές αποθήκες, στέγες κτλ. Και κυρίως στα εκτός ιστού ακίνητα όπου εκεί σίγουρα η κατάσταση δεν θα είναι τόσο ξεκάθαρη όσο στα κτίρια των πόλεων.

Αν υπήρχε λοιπόν μια ταυτότητα τέτοια με καταγραφή του κάθε ακίνητου με ότι περιλάμβανε θα ήταν:

-ποιο ξεκάθαρο για τους ιδιόκτητες γιατί θα γινόταν η εργασία μια φορά και τέλος

– Θα είχαν μαζεμένα όλα τους τα στοιχεία χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν για τακτοποιήσεις ή αδείας για το κάθε τι που έχουν εντός του οικοπέδου

– Για εμάς η δουλειά θα ήταν ακόμα ποιο εύκολη έχοντας πρόσβαση στον ολοκληρωμένο φάκελο του πελάτη μας με συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία

– Και σίγουρα ποιο οικονομικά καθώς μια φορά θα γινόταν η πληρωμή για το σύνολο του ακίνητου.

Το ζητούμενο η Γη και όχι τα κτίρια.

Θεωρώ ότι το ζητούμενο είναι να έχουμε ως μέτρο αναφοράς την γη και όχι τα κτίσματα. Μην ξεχνάμε ότι σε έναν κόσμο όπου καλά κρατεί ο ανταγωνισμός σε οικονομικό επίπεδο το μεγαλύτερο κέρδος προκύπτει από τη μεταβολή των χρήσεων γης όπου οδήγησε στην άναρχη και αυθαίρετη αστική ανάπτυξη και έρχεται ο Νόμος αυτός να βάλει, ελπίζουμε, μια τάξη. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σκέψη προς συζήτηση κυρίως από το κεντρικό ΤΕΕ το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε εισήγηση με αλλαγές στα αρμόδια όργανα ώστε να το δούμε να περνά και από την Βουλή.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην σελίδα LAISERGO.GR στις 2 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Νίκος Κορακιανίτης είναι Πολιτικός μηχανικός και Ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου LAISERGO.

Επισκέψεις: 86

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει