19 Απριλίου 2024

“Οι προκλήσεις είναι τεράστιες – Απαιτείται ωριμότητα και συνεισφορά από όλους” γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν είναι τίποτε ίδιο…. Και σίγουρα δεν θα είναι από εδώ και στο εξής. Ακόμα και όταν βρούμε και αντιμετωπίσουμε τον ‘’αόρατο’’ εχθρό αυτού του πολέμου όλα θα έχουν αλλάξει.

Στην ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η επόμενη ημέρα της οικονομίας…

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο πλέον τοπίο όλοι μας καλούμαστε να δούμε την επόμενη ημέρα ακολουθώντας φυσικά τα μέτρα ασφαλείας αφενός και αφετέρου παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση τις 2 τελευταίες εβδομάδες έχει προχωρήσει στην εξαγγελλία μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να δώσει μία πολύ μικρή ανάσα γιατί σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι με τα 800 ευρώ ή τα επιδοτούμενα προγράμματα το πρόβλημα έχει λυθεί και εμείς πλέον κοιμόμαστε ήρεμα το βράδυ.

Είναι προς την σωστή κατεύθυνση αυτά τα μέτρα;

Ρίχνοντας μια ματιά στις τελευταίες εξαγγελίες θετικό σίγουρα το γεγονός της αναστολής  των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις κατά 75 ημέρες. Αν και αφήνω ένα μικρό ερωτηματικό για μετά τις 75ημέρες…. Με δεδομένο ότι πάλι δεν θα μπορούν να καλυφτούν αφού πλέον χρήματα στην αγορά δεν υπάρχουν τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις. Ίσως μια αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας να δώσει μία ανάσα.

Πριν πάω και στον δικό μας κλάδο να κάνω και ένα σχόλιο για τους εργαζόμενους γιατί πραγματικά μου έκανε εντύπωση η δήλωση του Υπουργού κ. Σταϊκούρα ότι «μιλάμε για ένα καλό πακέτο μέτρων με δεδομένο τις συνθήκες που είμαστε σήμερα».

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το καλό πακέτο… εννοεί την εκ περιτροπή εργασία; Εννοεί την μείωση στο 50% των μισθών; Ή επειδή δεν επιτρέπει την απόλυση θεωρεί ο κ. Υπουργός ότι έτσι τα προβλήματα, η αβεβαιότητα, ο φόβος των εργαζομένων και κατά συνέπεια των οικογενειών τους έχει εξαλειφθεί; Γνωρίζουμε την δύσκολη κατάσταση σίγουρα αλλά θεωρώ ότι μέσω ΕΕ,  (προγραμμάτων και συνθηκών που διασφαλίζουν καταστάσεις αντίστοιχες)  θα μπορούσε να καλυφτεί και μέρος των μισθών των εργαζομένων των οποίων η επιχείρηση πλήττεται από το κράτος αλλά και πολίτες. 

Η στήριξη στους Μηχανικούς και η «ειρωνεία»….

Να πάμε και στο δικό μας κλάδο, των Μηχανικών. Την προηγουμένη εβδομάδα στο άρθρο μου αναφέρθηκα στις διεκδικήσεις του ΤΕΕ καθώς έως τότε δεν είχαμε ενταχθεί στους ΚΑΔ στήριξης. Αυτή την εβδομάδα είδαμε ότι ενταχθήκαμε και εμείς και οι αρχιτέκτονες στους ΚΑΔ (!)

Αφήνω ένα θαυμαστικό γιατί πραγματικά διαβάζοντας τα όσα έχουν λεχθεί δεν ξέρω ως Μηχανικός για πιο λόγο θα πρέπει να χαρώ.

Αποτελεί εμπαιγμό η χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι ο κλάδος των μηχανικών θα ενισχυθεί μέσω επιταγών κατάρτισης 600 ευρώ.

Όχι μόνο επειδή άλλες ήταν οι αρχικές ανακοινώσεις τόσο του Υπουργείου όσο και του Προέδρου του ΤΕΕ με βάση τις υποσχέσεις που πήρε, αλλά κυρίως επειδή με τέτοιου είδους πρακτικές δεν ενισχύονται οικονομικά οι Μηχανικοί, αλλά οι εταιρείες και λοιποί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιμόρφωσης.

Νομίζω ότι με αυτό το μέτρο των προγραμμάτων η Κυβέρνηση αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της για το πως βλέπει τους Επιστημονικούς κλάδους. Αναμένω να δω τις εξελίξεις επειδή εκφράζω την ανησυχία μου γιατί θεωρώ ότι δεν είναι σε θετική κατεύθυνση και θα επανέλθω με νέο άρθρο….

Αν θέλουμε ένα σωστό πλαίσιο στήριξης θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν γραφτεί και πρόσφατα από συνάδελφους συνδικαλιστές.

Ενδεικτικά:

1.     Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων

2       Έκπτωση 25% σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις με προθεσμία πληρωμής έως και τέλος Απριλίου, ανεξαρτήτως του μήνα που αφορά, σε όσους εξοφλούν εντός των προθεσμιών

3       Ενίσχυση ρευστότητας μέσω επιδότησης, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ, για άτοκα δάνεια κίνησης, κάλυψη επαγγελματικού ενοικίου, αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού για προσαρμογή στην εξ αποστάσεως εργασία και μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως είναι η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

4       Η Ένταξη των μηχανικών στην οικονομική ενίσχυση των 800€ θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη

5       Ενσωμάτωση στα μέτρα ενίσχυσης όλων των ΚΑΔ που αφορούν δραστηριότητες μηχανικών, καθώς οι αρχικοί που υπάχθηκαν είναι πολύ λίγοι.

6       Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων (αυθαίρετα, κτηματολόγια κτλ)

Πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε από κοινού, να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που έρχονται και να βρούμε όλοι μαζί πρακτικές λύσεις.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, χρειάζεται συνεισφορά από όλους.

Επισκέψεις: 1380

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει