19 Απριλίου 2024

Πώς να ελέγξετε και να περιορίσετε την χρήση κινητού τηλεφώνου, Tablet και υπολογιστή από το παιδί σας

Τα tablets και τα κινητά μπορούν να γίνουν εξαιρετικά εργαλεία δημιουργίας, εκμάθησης και διασκέδασης αρκεί να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα τόσο για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη, όσο και για τη διάρκεια χρήσης.  Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να απλοποιήσετε τον έλεγχο της συσκευής και να θέσετε τους δικούς σας κανόνες στη χρήση και στο περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο, δε χρειάζεται να είστε πάνω από το παιδί σας όταν έχει το κινητό ή tablet στα χέρια του, αλλά να ρίχνετε απλώς κάποιες ματιές.

Απώτερος σκοπός σαν γονείς είναι να ορίσετε βασικούς ψηφιακούς κανόνες, για να τα καθοδηγείτε καθώς μαθαίνουν, παίζουν και εξερευνούν το διαδίκτυο.

Ένα από τα πιο βασικά που θέλουν οι γονείς ( και πολύ μάλιστα 🙂 ) είναι να υπάρχει δυνατότητα να κλειδώσετε αυτόματα τη συσκευή του παιδιού σας όπως και επίσης λεπτομερή έλεγχο των εφαρμογών που μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί τα οποία είναι και από τα πιο βασικά πράγματα που έρχονται στο μυαλό του κάθε γονέα. Αλήθεια, υπάρχουν τέτοια προγράμματα; και αν ναι και πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και άλλα πολλά. Ας δούμε τη παρακάτω λίστα:

  • Kid’s Shell – Parental Control
  • PlayPad Parental Control
  • Kid Mode: Free Games + Lock
  • Kids Place
  • COSMOTE Family Safety

Όλες οι παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν το κάθε γονέα να τα εφαρμόσει αρκεί να έχει μια ελάχιστη εξοικείωση στην τεχνολογία. Μια άλλη εφαρμογή που θα μπορούσατε να δοκιμάστε επίσης ανεπιφύλακτα είναι το Google Family Link , που ενσωματώνει λειτουργίες περιορισμού χρόνου οθόνης και διαχείρισης εφαρμογών. Έτσι οι γονείς μπορούν να διαχειρίζονται και να εποπτεύουν από απόσταση τη δραστηριότητα του παιδιού τους σε φορητούς υπολογιστές, κινητά και tablet ( δοκιμασμένη και αξιόπιστη ).

Κλείνοντας έχετε υπόψη ότι μειώνοντας τους κινδύνους στο διαδίκτυο δε σημαίνει ότι το παιδί σας δεν διακατέχεται από άλλο κίνδυνο. Μην ξεχνάτε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοκυμάτων ( wifi, κινητά, tablet – phablet….) , μέσω της οποίας μεταφέρονται πληροφορίες, ονομάζεται «μη ιονίζουσα ακτινοβολία» και διαφέρει από την ιονίζουσα ακτινοβολία όπως οι ακτίνες Χ, προκαλεί όμως ιονισμό και είναι καρκινογόνα!

Βασικό κλειδί είναι η απόσταση από τις πηγές εκπομπής, η μείωση της διάρκειας και συχνότητας της χρήσης και η επιλογή των ενσύρματων συσκευών και συνδέσεων.

Αρθογράφος:

Κόντης Σπυρίδων Υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών, Καθηγητής Ηλεκτρονικός Μηχανικός – Πληροφορική

http://www.skontis.eu

Επισκέψεις: 94

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει