30 Μαΐου 2024

Επιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ τον χρόνο για ενεργειακές αναβαθμίσεις – Ποιοι τις δικαιούνται.

Must Read1. Κοροναϊός : Στην Αττική το 50% των κρουσμάτων – Πώς άλλαξε η ηλικιακή κατανομή των φορέων2. Σάλμα Χάγιεκ : Χορεύει «Ζορμπά» και βάζει φωτιά στο Instagram

Με προγράμματα-«μαμούθ» της τάξης του 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον ετησίως περίπου 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορέσουν με επιδοτήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους έως το 2030.

Η αρχή γίνεται από φέτος, και συγκεκριμένα από τις 2 Νοεμβρίου, οπότε και ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. Η «πράσινη» δράση θα τρέχει κάθε χρόνο, και μάλιστα από το 2021 θα είναι ανοιχτή, δηλαδή χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής προτάσεων συμμετοχής, με σκοπό σε 60.000 κατοικίες ετησίως να γίνονται οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις οι οποίες θα περιορίζουν την ενεργειακή κατανάλωση.

Στα καινούργια χαρακτηριστικά των «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που διαδέχονται τα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι οι ενισχύσεις για:

Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών. Με αυτά και την υπηρεσία του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) τα νοικοκυριά θα μπορούν να μειώνουν δραστικά το κόστος ρεύματος. Από την ηλιακή ενέργεια θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτόν είτε δεν θα πληρώνουν τίποτα στην εταιρεία προμήθειας είτε θα καλύπτουν μόνο τη διαφορά αν το φωτοβολταϊκό δεν καλύπτει ολικώς την κατανάλωση ρεύματος

Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Με την εγκατάσταση μπαταριών θα είναι εφικτή η αποθήκευση της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό ώστε να κάνουν χρήση της ακόμα και τις ώρες της μέρας που ο ήλιος είναι σκεπασμένος από τα σύννεφα.

Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας – Smart Home. Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για την εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνου» φωτισμού, απομακρυσμένου ελέγχου για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας, για την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων που διαχειρίζονται τη θέρμανση και την ψύξη κ.λπ.

Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Οσοι επιλέξουν την αγορά ηλεκτροκίνητου ΙΧ το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις κατοικίες.

Μαζί με τις κλασικές επιδοτούμενες παρεμβάσεις, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα νέα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιδιώκουν έως το 2030 να μειώσουν την τελική κατανάλωση ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά 9,7% και να φέρουν εξοικονόμηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου και μείωση κατά 71% σε σχέση με το 2005 εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεγάλες επενδύσεις

Πέραν όμως της συμβολής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και της εξοικονόμησης δαπανών των νοικοκυριών στην κατανάλωση ενέργειας, οι «πράσινες» επιδοτήσεις θα οδηγήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση το 15% του συνολικού κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα κινητοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 11 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και θα στηριχθεί ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το εισόδημα των εργαζομένων στους τομείς αυτούς θα ανέβει κατά 3,4 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν συνολικά στη δεκαετία 22.000 νέες θέσεις εργασίας. Η προστιθέμενη αξία στο κτιριακό απόθεμα της χώρας μέσα από την υλοποίηση των επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης υπολογίζεται σε μεγαλύτερη των 8 δισ. ευρώ έως το 2030. 
https://www.in.gr/2020/09/01/economy/oikonomikes-eidiseis/epidotiseis-1-dis-eyro-ton-xrono-gia-energeiakes-anavathmiseis-poioi-tis-dikaiountai-pinakas/

Επισκέψεις: 246

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει