18 Απριλίου 2024

Πωλήσεις ακινήτων μετ’ εμποδίων από τις εταιρείες διαχείρισης.

Οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι, που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, ετοιμάζονται για την εντατικοποίηση των ρυθμών πώλησης των ακινήτων, που περιλαμβάνονται ως ενέχυρα/εγγυήσεις των εν λόγω δανειακών συμβάσεων.
Εν τω μεταξύ, μεταξύ των στελεχών του κλάδου, αλλά και της αγοράς ακινήτων, επικρατεί και προβληματισμός για τον βαθμό επιτυχίας του όλου εγχειρήματος, καθώς εκτός από τον χρόνο που έχει χαθεί λόγω της πανδημίας, έχουν διαφοροποιηθεί και τα χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων.

Συναλλαγές

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μερεκούλια, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας εκτιμήσεων Values, ο κορωνοϊός προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στην εξέλιξη των ανακτήσεων ακινήτων (REOs), καθώς σταμάτησε τόσο τις συναλλαγές, όσο και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, επέφερε πρόσθετες δυσκολίες, καθώς τα οικιστικά ακίνητα κατέστησαν λιγότερο ελκυστικά, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της απήχησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Επίσης, και τα μεγάλα γραφεία θα είναι δυσκολότερο να πωληθούν, λόγω της στροφής των χρηστών σε πιο ποιοτικές λύσεις και σε σύγχρονες υποδομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μερεκούλιας για τα REOs, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo 2020, το 59% εξ αυτών αφορούν κατοικίες, το 36% χώρους γραφείων και τα υπόλοιπα ακίνητα αφορούν βιομηχανικά κτίρια. Εν τω μεταξύ, ο κ. Nικόλαος Βαρδαμάτος, διευθύνων σύμβουλος της Quant (εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων), επιβεβαίωσε ότι αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει «φρένο» στη ζήτηση ακινήτων, τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους επενδυτές, ωστόσο πρόκειται για μια σταθερή και όχι πτωτική κατάσταση, η οποία ίσως ξεπεραστεί από την επόμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες καλούνται να συνεχίσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Γκάνος, γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management & Investments, στην παρούσα φάση, οι τράπεζες έχουν υπό την κατοχή τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 65 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει ακίνητα αξίας 5,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 3,7 δισ. ευρώ αφορούν ακίνητα που έχουν προέλθει από κατασχέσεις και ανακτήσεις (REOs).

Πλειστηριασμοί

Συγκεκριμένα, 1,8 δισ. ευρώ τέτοιων ακινήτων διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς (και 2,2 δισ. ευρώ συνολικά), 800 εκατ. ευρώ η Alpha Bank (1 δισ. ευρώ συνολικά), 600 εκατ. ευρώ η Eurobank (και 1,8 δισ. ευρώ συνολικά) και 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα (και 600 εκατ. ευρώ συνολικά). Σύμφωνα με τον κ. Γκάνο, στο σύνολο του 2019, οι τράπεζες προχώρησαν σε 23.000 πλειστηριασμούς, εκ των οποίων μόνο 5.600 ήταν επιτυχημένοι, ενώ εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να αυξηθεί στο μέλλον.

Το θετικό πάντως είναι ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, εντέλει θα είναι αρκετά χαμηλότερα των αρχικών, δυσοίωνων προβλέψεων της τάξεως των 10-15 δισ. ευρώ. Αυτό υποστήριξε ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει για την ομαλή μετάβαση προς την κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, η εξειδικευμένη εταιρεία που έχει συστήσει και στελεχώσει ο όμιλος, ήτοι η Intrum Real Estate Services/REO, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των συσχετιζόμενων με αυτά ακίνητα, αλλά συνολικά στη διαχείριση των ακινήτων.

Στόχος της Intrum είναι να συνεισφέρει στην αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητά της, όχι μόνο από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από μέλη της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά αποτελεί τον βασικό αγοραστή, ιδίως για τις κατοικίες.

Πηγή: kathimerini.gr

Επισκέψεις: 58

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει