30 Απριλίου 2024

ΕΕΤΕΜ: Παρέμβαση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσής της, η ΕΕΤΕΜ προχώρησε σε παρέμβαση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αποστέλλοντας έγγραφο, με το οποίο ζητά την παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εξαιτίας των πολλαπλών δυσλειτουργιών του ηλεκτρονικού συστήματος, για τις οποίες ευθύνεται, τόσο ο διαχειριστής του, το ΤΕΕ, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο.

Το έγγραφο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Θέμα: «Αναγκαία η Παράταση Τακτοποίησης Αυθαιρέτων»

Όπως είναι γνωστό, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, λήγει η προθεσμία υποβολής για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν.4495/2017 (άρθρο 51 του ν.4710/2020).

Όμως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης όπου οι επαγγελματίες Μηχανικοί δεν μπορούν πρακτικά να υποβάλλουν καμία αίτηση υπαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα –του οποίου την συνολική ευθύνη έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – λόγω των απίστευτων καθυστερήσεων και των λοιπών λειτουργικών προβλημάτων που παρουσιάζει με ευθύνη του διαχειριστή, κάνοντας πρακτικά ανέφικτη κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων.

Επιπρόσθετα εξαιτίας της κατάστασης αυτής δεν είναι εφικτή ούτε η ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής της παρ.11 του άρθρου 51 του v.4663/2019 ( υπαγωγή στους v.4178/2013, v.4495/2017).

Εξαιτίας αυτής της δυσλειτουργίας του συστήματος τακτοποίησης αυθαιρέτων το οποίο, ως γνωστό διαχειρίζεται το ΤΕΕ. οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και οι επαγγελματίες Μηχανικοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Οι δε ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στην κατηγορία 5, εξαιτίας των ανωτέρω προβλημάτων, κινδυνεύουν να θεωρηθούν τα ακίνητα τους κατεδαφιστέα, να τους επιβληθούν υπέρμετρα πρόστιμα και να μπουν σε διαδικασίες μεταφοράς συντελεστή δόμησης -αγοράς μέτρων από Τράπεζα Γnς, για τις οποίες το Υπουργείο δεν είναι έτοιμο.

Σε όλα τα παραπάνω δεν συνυπολογίζουμε τις επιμέρους δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί λόγω των μέτρων της πανδημίας, της δαιδαλώδους νομοθεσίας, της μη εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών του ν.4495/2017 από το ΥΠΕΝ κ.λ.π

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ζnτάμε τnv παρέμβασή σας, προκειμένου να δοθεί εύλογη παράτασn των προθεσμιών τακτοποίησης και υποβολής δικαιολογητικών του άρθρου 51 του v.4710/2020, διότι οι Πολίτες και οι Μηχανικοί δεν πρέπει να πληρώνουν τις αδυναμίες του πληροφοριακού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, καθώς και τις παραλείψεις και τα λάθη της Πολιτείας σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου για τα αυθαίρετα.

Επισκέψεις: 103

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει