18 Απριλίου 2024

Οι Έλληνες πειθάρχησαν – Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Κυριακή του Πάσχα ήταν ένα από τα σημεία–κλειδιά της κυβέρνησης για την επιτυχία των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού. Ολοκληρώνοντας ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τριήμερο -Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο και ανήμερα Πάσχα- κατά το οποίο η αποτελεσματικότητα που θα είχαν τα μέτρα περιορισμού, όπως σημείωναν τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι Έλληνες υπάκουσαν στις εντολές των υπευθύνων και έμειναν στα σπίτια τους, αποφεύγοντας -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- το συνωστισμό περισσότερων των 10 ατόμων σε ένα χώρο. Οι εκκλησίες έμειναν κλειστές στον Επιτάφιο και την Ανάσταση, ενώ από το πρωί της Κυριακής όσοι μπορούσαν να ψήσουν το έκαναν σε στενό οικογενειακό κύκλο, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα

Πλέον, η τήρηση των μέτρων αυτή την εβδομάδα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Θυμίζουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της λειτουργίας των καταστημάτων προβλέπονται μέχρι τις 27 Απριλίου, όταν και θα κριθεί το καθεστώς που θα ισχύσει στη συνέχεια.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι εφόσον δεν παρατηρηθεί πως η κατάσταση ξεφεύγει, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, τότε θα κλειδώσει η ημερομηνία κατά την οποία θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα». Ως μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για αρχή του σχεδίου μοιάζει η 4η Μαΐου. Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που έχει στο τραπέζι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία εξετάζει πάντα μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την εξαιρετική ομάδα επιστημόνων που διαθέτει στη μάχη κόντρα στον φονικό ιό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα τέλη του Απριλίου η κυβέρνηση θα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε να αρχίσει σταδιακά η διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων. «Η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

«Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε, ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις απ’ όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου, είτε η Δευτέρα 11 Μαΐου δεν πρόκειται να ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας και να βρισκόμαστε σε προ κοροναϊού καταστάσεις.

https://www.in.gr/2020/04/19/greece/oi-ellines-peitharxisan-kai-perasan-ton-proto-kavo-pos-tha-ginei-epistrofi-stin-kanonikotita/

Επισκέψεις: 231

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει