19 Απριλίου 2024

Κοροναϊός : Πρωτομαγιά όπως Πάσχα και κλιμακωτή άρση μέτρων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας είναι θετικά, γεγονός που μας επιτρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων.

Ωστόσο, όπως και ο κ. Τσιόδρας, έτσι και ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε όλους να παραμείνουν σε εγρήγορση και απόλυτη επαγρύπνηση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε τόσο σε αυτό το σαββατοκύριακο όσο και στο επόμενο που συμπέφτει με την Πρωτομαγιά. Υπενθύμισε ότι ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα και ότι η έξοδος γίνεται για συγκεκριμένους λόγους, πάντα τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και απόστασης.

«Δεν υπάρχει λόγος για χαλάρωση, σε κάθε μεριά της χώρας καραδοκούν κίνδυνοι εξάπλωσης του κοροναϊού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Πρωτομαγιά φανερώνει ότι θα τηρηθούν έλεγχοι εξίσου αυστηροί με αυτούς κατά το Πάσχα, καθώς αναμένεται μεγάλη έξοδος των πολιτών που θα έχουν σύμμαχό τους τον καλό καιρό.

Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Αναβρασμός εξάλλου επικρατεί και στο κυβερνητικό επιτελείο για την – πάντα αργή και σταδιακή – επιστροφή στην κανονικότητα.

Από τις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για τον τρόπο επιστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας στην ομαλότητα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 27 Απριλίου μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου θα ξεδιπλωθεί το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου άρσης των μέτρων.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Μελετάται μάλιστα να μην χρειάζεται πλέον να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, πιθανότατα το μέτρο αυτό όταν αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Εξάλλου, απαραίτητη θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς για την επιστροφή στην καθημερινότητα, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σταδιακή και κλιμακωτή η χαλάρωση των μέτρων

Σε αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν οριζόντια, το σχέδιο τις επόμενης μέρας περιλαμβάνει κλιμακωτές δέσμες μέτρων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως η σταδιακή χαλάρωση θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις 2 μηνών, Μάιου και Ιουνίου, με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους. «Πιθανόν να χρειαστεί φρένο και επιστροφή στα μέτρα, ανάμεσα σε αυτές τις φάσεις», ξεκαθάρισε.

Τα μέτρα θα επιτηρούνται και θα αξιολογούνται σε βάθος μίας – δύο εβδομάδων προτού αποτιμηθούν και ληφθούν νέες αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως η επαναλειτουργία και των μεγαλύτερων καταστημάτων. Ως προς αυτά, οι πρώτες εισηγήσεις αναφέρουν ότι θα ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τις 25 Μαΐου.

Επισκέψεις: 109

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει