17 Απριλίου 2024

Κοροναϊός : Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σε σούπερ μάρκετ και στα νοσοκομεία, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψήφισε κατά πλειοψηφία την υποχρεωτική χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων, στις 4 Μαΐου σε δημόσιους χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, θα ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προστασίας από τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως το συχνό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της χρήσης της μάσκας θα αφορά το διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αναμένεται – κατά πάσα πιθανότητα – στις 4 Μαΐου.

Σταδιακά και με προϋποθέσεις το άνοιγμα των σχολείων

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και με προϋποθέσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».Video Player00:0001:42

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα βήματα για να χρησιμοποιήσετε σωστά τη μάσκα είναι τα εξής:

  • Πριν αγγίξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι ή αντισηπτικό.
  • Πάρτε τη μάσκα και ελέγξτε την για τυχόν ελαττώματα, όπως τρύπες.
  • Βρείτε ποια είναι η πάνω πλευρά (σε όσες τη διαθέτουν, είναι αυτή όπου βρίσκεται η μεταλλική ταινία).
  • Βεβαιωθείτε ότι η σωστή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς τα έξω (η χρωματιστή πλευρά).
  • Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας. Πιάστε τη μεταλλική ταινία ή την άκαμπτη άκρη της μάσκας, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο σχήμα της μύτης σας.
  • Τραβήξτε το κάτω μέρος της μάσκας έτσι ώστε να καλύψει το στόμα και το πηγούνι σας.
  • Μετά τη χρήση, αφαιρέστε τη μάσκα, τραβώντας τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά σας και κρατώντας παράλληλα τη μάσκα μακριά από το πρόσωπο και τα ρούχα σας, για να αποφύγετε την επαφή με ενδεχομένως μολυσμένες επιφάνειες της μάσκας.
  • Πετάξτε τη μάσκα σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
  • Αφού πετάξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με αντισηπτικό ή με σαπούνι και νερό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Επισκέψεις: 104

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει