14 Ιουλίου 2024

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για κοροναϊό: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει – Ανησυχία για τα παιδιά.

Positive blood test result for the new rapidly spreading Coronavirus, originating in Wuhan, China

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κοροναϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και «ανησυχεί βαθιά» σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στα παιδιά, κυρίως λόγω της δυσλειτουργίας που έχει προκαλέσει στην ομαλή εργασία των συστημάτων υγείας.

«Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, είμαστε μακριά» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις στην Αφρική, την ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας. «Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε.

Η υφήλιος «έπρεπε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κοροναϊό από τα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.

«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου» είπε ο ίδιος.

Μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες

Εκτός από την πανδημία, έχουν διαπιστωθεί μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες σε 21 χώρες εξαιτίας των κλειστών συνόρων και των περιοριστικών μέτρων. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τον διπλασιασμό των περιστατικών ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική και «κάνουμε αγώνα για να το αποτρέψουμε και να στηρίξουμε αυτές τις χώρες» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 14 εκστρατείες εμβολιασμού που θα μπορούσαν να καλύψουν πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους έχουν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Πρόκειται για εμβολιασμούς που αφορούν πολιομυελίτιδα, ιλαρά, χολέρα, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, κίτρινο πυρετό και μηνιγγίτιδα.

«Όταν η κάλυψη των ανθρώπων σε εμβολιασμό υποχωρεί, αυξάνονται οι επιδημίες ακόμη και για ασθένειες που απειλούν ζωές, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα» σημείωσε ο Τέντρος Άδανομ Γεμπρεγέσους, συμπληρώνοντας πως «η τραγική συνέπεια θα είναι να πεθάνουν παιδιά».

Επισκέψεις: 167

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει