Αναφέρομαι στις αλλαγές του περιβόητου Νόμου 4495/2017 για τις Εργασίες Δόμησης Μικρής Κλίμακας.Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, διαβάσαμε και εμείς τις αλλαγές, τα δικαιολογητικά που άλλαξαν και πραγματικά θα το ξανά πω και ας κουράζω…
Πρώτα κοιτάζουμε αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές -βελτιώσεις διαδικασιών και ύστερα νομοθετούμε…. αλλά για ακόμα μια φορά τα πράγματα γίνονται ανάποδα…
Μπορεί οι νέες ρυθμίσεις να έχουν ως στόχο την απλούστευση των διαδικασιών κυρίως για τους πολίτες αλλά αναγκάζουν για ακόμα μια φορά τους μηχανικούς να γίνουν απλά διεκπεραιωτές των διοικητικών – γραφειοκρατικών διαδικασιών.Και αυτό προκύπτει αν ρίξουμε μία ματιά στον ‘’βομβαρδισμό’’ που δεχόμαστε καθημερινά με νέες αλλαγές.
Ενδεικτικά αναφέρω:
• Οικοδομικός κανονισμός
• Τρεις Νομοί Αυθαιρέτων
• Ενεργειακές μελέτες
• Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις μηχανικού
Και δεν υπερβάλω, γιατί είμαι σίγουρος πολλοί συνάδελφοι μόλις δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τις αλλαγές δέχτηκαν τηλεφωνά από τους πολίτες που έλεγαν τι αλλάζει, πως θα γίνει κτλ.
Πάμε λίγο να δούμε τις νέες αλλαγές.
Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας, εκτός αν άλλως ειδικότερα ορίζεται:
α) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και σε οικόπεδα ή γήπεδα εφόσον:
αα) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,
ββ) τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα, στα όποια εκτελούνται, δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση, σε περιοχή απολύτου προστασίας, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού, σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα, πριν αρθεί η επικινδυνότητα, σε τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν, παρά το όριο διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας.
β) σε ρυμοτομούμενα κτίρια επιτρέπεται μόνο για τις εκ του νόμου επιτρεπόμενες εργασίες σε αυτά.
Απαιτούμενα γενικά δικαιολογητικά
Επειδή τα δικαιολογητικά είναι πάρα πολλά εξάλλου θα παραθέσω και το σχετικό ΦΕΚ έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση να πω ως ποιο σημαντικά:
α. Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου.
β. Εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων (όπως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ.τ.λ.) όπου αυτές απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις, με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.
γ. Βεβαίωση-Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και Προϋπολογισμός Έργου
Την Τεχνική Έκθεση συνοδεύουν σχέδια, εφόσον απαιτούνται, για να τεκμηριωθεί επαρκώς.
ββ. Προϋπολογισμός εργασιών μόνο για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται έλεγχος υπέρβασης ή μη του οριζομένου ποσού των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (25.000), σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του ν. 4495/2017.
δ. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενού ακινήτου ή βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο.
ε. Φωτογραφίες του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.
στ. Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό, δώμα και στέγη. Η συναίνεση αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.).
ζ. Κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας του έργου, με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α΄ 212), όπου απαιτείται.
Ας μην χάσει το επάγγελμα μας την «αίγλη» του.
Θέλω να κλείσω με κάτι που έχω αναφέρει πολύ καιρό πριν αλλά τελικά πάντα μένει επίκαιρο, η δημιουργία όλου αυτού του συστήματος έχει αλλάξει την ιδιότητα του Επιστήμονα – Μηχανικού και τον έχει αντικαταστήσει με την ιδιότητα του διεκπεραιωτή – διαχειριστή υποθέσεων που δεν είναι καν ο ρόλος του.
Σπαταλάμε απίστευτο χρόνο στα διοικητικά θέματα όπως άδειες, πληρωμή παραβολών κ.α. και αφήνουμε στην άκρη την φαντασία μας για κάτι δημιουργικό.
Το επάγγελμα του μηχανικού δεν πρέπει να χάσει την αίγλη του. Πρέπει να στηριχτεί με κανόνες και ρυθμίσεις που θα κάνουν την ζωή μας ποιο εύκολη και θα μας αφήσουν (επιτέλους) να εκφραστούμε στον δικό μας τομέα.
Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός, ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου Laisergo στην Κέρκυρα.
Επισκέψεις: 3118
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …