20 Απριλίου 2024

“Από τα 800 ευρώ στα 534 και από αυτό στο τίποτα…και το ΤΕΕ αδιάφορο”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Καλό μήνα για αύριο και καλή επιστροφή στην κανονικότητα… Με ασφάλεια, με αποστάσεις, με πρωτοκολλά αλλά σίγουρα σιγά σιγά η καθημερινότητα είναι δίπλα μας.

Να μιλήσω για τον κλάδο μας, η αλήθεια είναι ότι στους δυο μήνες της καραντίνας δεν σταματήσαμε και ποτέ να δουλεύουμε, έστω και από το γραφείο μας, τηλεφωνικά, με την βοήθεια της τεχνολογίας και πως θα μπορούσαμε άλλωστε.

Όταν από την μία πλευρά τρέχουν οι προθεσμίες για μια σειρά διαδικασιών (βλ. Κτηματολόγιο, αυθαίρετα, ενημέρωση νέο εξοικονομώ, ενεργειακά κτίρια κτλ), και από την άλλη τρέχουν και οι υποχρεώσεις μας, για εμάς δεν υπήρχε ο χρόνος της ξεκούρασης αλλά της αναδιοργάνωσης…

Και όλα αυτά μόνοι μας. Δεν νομίζω κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το κεντρικό ΤΕΕ δεν ήταν κοντά μας, δεν αμφισβητεί κανείς ότι πραγματικά σε αυτή την καραντίνα δεν είχαμε σύμμαχο το ανώτατο όργανο μας.

Και εξηγώ αμεσως…

Ο Μάιος μόλις μας άφησε και ‘ήρθε ο Ιούνιος. Περίμενα πραγματικά ένα μήνα να δω την εξαγγελία του Υπουργού κ. Βρούτση (είχε γίνει τον Απρίλιο), ότι επανεξετάζοντας τους επιστημονικούς κλάδους θα τους δώσει τα περιβόητα 800 ευρώ.

Τώρα δύο πράγματα συμβαίνουν, είτε έγινε αυτό και μάλλον εγώ δεν πήρα χαμπάρι (!), είτε όντως έγινε επανεξέταση και κατέληξαν ότι τελικά αυτοί οι κλάδοι, ας μιλήσουμε για τους μηχανικούς, δεν τα έχουν ανάγκη…

Το πρώτο σενάριο εντάξει δεν συμβαίνει, αλλά μάλλον στο δεύτερο σενάριο τείνει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ γιατί ένα μήνα τώρα δεν είδα καμία ανακοίνωση – πίεσης για το θέμα αυτό.

Είδα ανακοινώσεις από τους Δικηγόρους, αντιδράσεις, αλλά από τον δικό μας κλάδο τίποτε…

Και πραγματικά πίστευα ότι τελικά θα είχαμε ενταχθεί στα 800 ευρώ, ίσως γιατί μέσα μου θεωρούσα ότι μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης η Κυβέρνηση θα έδειχνε ένα πρόσωπο κατανόησης και στον δικό μας κλάδο.

Και από τα 600 ευρώ, πήγαμε στα 534… ναι εντάξει δεν θα σωθεί κανείς μας αλλά σίγουρα και αυτό το ποσό θα βοηθούσε.

 Δεν το είδαμε ούτε αυτό ποτέ.

Για να κλείσω, και να μην μακρηγορώ, η οικονομική ύφεση είναι μπροστά μας. Η λύση δεν είναι τα προγράμματα τηλεκαταρτισης, τα επιδόματα βοήθειας.

Οι λύσεις πρέπει αν είναι άμεσες με παρεμβάσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία, ενίσχυση της ρευστότητας, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, προστασία των θέσεων εργασίας, επιδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός και ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείο στην Κέρκυρα Laisergo.

Επισκέψεις: 3853

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει