19 Μαΐου 2024

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ.

Αδιαμφησβήτητα, η τάση του σήμερα, είναι ο μινιμαλισμός, η κομψότητα και η απλότητα στα κτίρια. Το μοντέρνο-σύγχρονο, όπως εκφράζεται μέσα απο την αναζήτηση της τελειότητας είναι φυσικά ένα θετικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική. Μερικές φορές ωστόσο, τείνουμε να βρίσκουμε το ωραίο, σε πράγματα που δεν είναι και τόσο αψεγάδιαστα. Έτσι, δεν μπορείς για παράδειγμα να αγνοήσεις ένα όμορφο, vintage κτίριο, το οποίο “κουβαλάει” μια ιδιαίτερη ιστορία και αποπνέει ένα χαρακτήρα, που τα σύγχρονα κτίρια δεν μπορούν να συναγωνιστούν.

Στην μοντέρνα αρχιτεκτονική, εμφανίζονται σταδιακά νέα είδη και τάσεις δόμησης. Αρχίζουμε να βλέπουμε συνδιασμούς υλικών, που δεν θα βλέπαμε σε κάτι το συνηθισμένο. Η αρχιτεκτονική καταφέρνει και παντρεύει το παλιό με το νέο, το κλασικό με το σύγχρονο, εξυπηρετώντας καθημερινές ανάγκες και δημιουργώντας βιώσιμους χώρους, απο παλιά ή και διατηρητέα κτίρια. Ανακαλύπτει λύσεις, οι οποίες προσθέτουν ύψος, αυξάνουν το διαθέσιμο -βιώσιμο- χώρο και επεκτείνουν την κατασκευή, κάνοντας χρήση σύγχρονων υλικών πάνω σε παλιά κτίρια. Έτσι, επιτυγχάνεται τόσο η κομψότητα και ο μινιμαλισμός του σήμερα (στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω), όσο και η διατήρηση της αίγλης του παρελθόντος.

Καθώς οι παλιές κατασκευές αποκαθίστανται και συντηρούνται, όχι μόνο συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος , χρησιμοποιώντας υλικά, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα κατέληγαν άχρηστα, αλλά και συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, κάνοντας παράλληλα ένα κτίριο, σημείο αναφοράς, για ολόκληρη την περιοχή. Αν και το κόστος της αποκατάστασης ενός κτιρίου, πολλές φορές ξεπερνάει το κόστος μιας νέας κατασκευής, πολλοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, επιμένουν στην διαδικασία της αποκατάστασης, για ακριβώς αυτούς τους λόγους. Και αυτό, γιατί ένας καλός αρχιτέκτονας, πάντα σέβεται την ιστορία και τη μοναδικότητα ενός κτιρίου.

Σήμερα αναδεικνύονται παγκοσμίως, όλο και περισσότερα ιδιαίτερα και άλλοτε περίεργα κτίρια, που δεν παύουν όμως να μας εντυπωσιάζουν. Παραδοσιακά κάστρα αναδύονται μέσα απο σύγχρονες κατασκευές και ξεθωριασμένοι τοίχοι καλύπτουν πλέον μοντέρνες (- πολυτελείς) κατοικίες.

Δείτε τα εδώ. https://www.morpho.gr/renovation/11992/palia-ktiria/

Επισκέψεις: 362

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει