18 Μαΐου 2024

Περιορισμένη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο.

Ηπιότερη σε σχέση με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις ήταν τελικά η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον Απρίλιο, παρά την εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού του νέου κορωνοϊού, που είχαν ληφθεί εκείνη την περίοδο. Μάλιστα, στις περιοχές υψηλής ζήτησης, η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη, αφενός μεν, των «αντοχών» της αγοράς ακινήτων, αλλά και της αισιοδοξίας των επαγγελματιών του κλάδου ότι πρόκειται για προσωρινή κρίση και σύντομα η ζήτηση θα επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν πριν από την εμφάνισή της.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 973 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 194,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 961,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, σημειώνοντας δηλαδή πτώση κατά 22,4% στον αριθμό των αδειών, κατά 21,8% στην επιφάνεια και κατά 18,7% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα την ίδια περίοδο κατέγραψε πτώση κατά 22,8% στον αριθμό των αδειών, κατά 20,5% στην επιφάνεια και κατά 17,5% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και τον Μάρτιο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κινούνταν έντονα ανοδικά, με ετήσια αύξηση κατά 9,8% με βάση τον αριθμό, κατά 40,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 53,8% με βάση τον όγκο.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία του Απριλίου είναι, πάντως, ότι η πτώση σε περιοχές όπως η Αττική, το Ν. Αιγαίο είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ σε άλλες, όπως η Κρήτη, σημειώθηκε ακόμη και αύξηση. Ειδικότερα, η ιδιωτική δραστηριότητα στην Αττική μειώθηκε μόλις κατά 7,6% με βάση τον όγκο. Στο Ν. Αιγαίο, η αντίστοιχη πτώση δεν ξεπέρασε το 7,8%, ενώ στην Κρήτη σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5,3%. Συνολικά το φετινό πρώτο τετράμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 24,4% στον αριθμό των αδειών, κατά 31,6% στην επιφάνεια και κατά 31,4% στον όγκο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 23,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 31,1% στην επιφάνεια και κατά 31,0% στον όγκο την ίδια περίοδο.

 Πηγή: kathimerini.gr

Επισκέψεις: 186

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει