Με καινοτομίες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και παγκόσμια πρωτοτυπία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έως το τέλος του χρόνου τη δημοπρασία αδειών για δίκτυο 5G –είναι προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου– ώστε να είναι έτοιμη εντός του 2021 να αποκτήσει το νέο δίκτυο που θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και προσιτών υπηρεσιών προς όφελος πολιτών, επιχειρήσεων και, τελικά, της ίδιας της οικονομίας. Η σχετική διαδικασία είχε προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, ήδη από το καλοκαίρι του 2019 κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας τότε κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μια δημοπρασία η οποία θα λάβει χώρα με έναν «καινοτόμο τρόπο».
Τετραπλή δημοπρασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δημοπρατηθούν ταυτόχρονα από την ΕΕΤΤ άδειες για το σύνολο των συχνοτήτων (700 Mhz, 2,1 Ghz 3,5Ghz kai 26Ghz) τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για την ανάπτυξη των δικτύων 5G. Μια τέτοια «τετραπλή» δημοπρασία συχνοτήτων είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ώστε κάθε πάροχος να γνωρίζει με ακρίβεια ποιες συχνότητες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και πότε. Η έμφαση που δίνεται στην ταχεία κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας και ο φιλοεπενδυτικός χαρακτήρας του διαγωνισμού αποδεικνύεται και από την περίοδο χάριτος που προβλέπεται στη διαδικασία αποπληρωμής του τιμήματος των αδειών. Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα καταβάλλουν άμεσα το 30% του ποσού που θα προκύψει από τη δημοπρασία, ενώ η αποπληρωμή του υπόλοιπου 70% θα ξεκινήσει μετά μία τριετία. Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτή η χρηματοδοτική διευκόλυνση λαμβάνει χώρα γιατί οι πάροχοι «πιέζονται» από την πολιτεία για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη του δικτύου στη χώρα μας. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υποχρεούνται εντός της πρώτης τριετίας να προσφέρουν κάλυψη στο 60% του πληθυσμού που θα κλιμακωθεί στο 90% του πληθυσμού στη δεύτερη τριετία. Επιπλέον, οι πάροχοι θα μοιραστούν συγκεκριμένες περιοχές ιδιαίτερης σημασίας (όπως είναι για παράδειγμα το Καστελλόριζο) στις οποίες διαμένει το 4% του πληθυσμού, προκειμένου να παρέχονται και εκεί υπηρεσίες 5G, φτάνοντας με αυτό τον τρόπο τη συνολική πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 94%. Ωστόσο, οι καινοτομίες που συμβάλλουν στην προώθηση του σχετικού οικοσυστήματος του 5G εντοπίζονται και σε δύο ακόμα σημεία. Πρώτον, τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων συχνοτήτων από εύρος που έχει ήδη δεσμευθεί για πιλοτικούς σκοπούς περιορισμένου χρονικού διαστήματος, έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό εταιρείες με εγκεκριμένο business plan, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια μπορούν να δοκιμάζουν πιθανές καινοτόμες εφαρμογές με όλη την απαραίτητη ευελιξία. Δεύτερον, τη δημιουργία ξεχωριστού fund με την επωνυμία «Φαιστός» που θα χρηματοδοτηθεί με το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία και θα αντλήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα και θα παρέχει στις επιχειρήσεις όλο το απαραίτητο πλαίσιο –συμπεριλαμβανομένων συχνοτήτων αλλά και δυνητικών επιχειρησιακών χρηστών– προκειμένου οι λύσεις τους να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες. Ο συνδυασμός των παραπάνω μαζί με την κεφαλαιακή ενίσχυση των καινοτόμων ΜΜΕ δημιουργούν ένα ισχυρότατο κινητροδοτικό πλέγμα.
Ειδικά τα δύο τελευταία στοιχεία –η δημιουργία ενός στοχευμένου ταμείου επενδύσεων για επιχειρήσεις 5G και η χρήση συχνοτήτων για πειραματικούς λόγους– ορίζουν έναν καινοτόμο τρόπο ανάπτυξης αυτών των δικτύων που ακόμα δεν έχει ακολουθηθεί σε άλλη χώρα. Συνεπώς, ο σχεδιασμός του υπουργού κ. Πιερρακάκη, του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών Α. Τζωρτζακάκη και της ομάδας τους, συνιστά ένα «ελληνικό μοντέλο» ανάπτυξης του 5G με στόχο τη δημιουργία νέων αγορών και επιχειρήσεων, τη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων και την αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου ως «εργαστηρίου ανάπτυξης ιδεών». Ο αρμόδιος υπουργός μάλιστα έχει αποσπάσει τα εύσημα της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έχει ζητήσει αναλυτικές πληροφορίες προκειμένου το συγκεκριμένο Ταμείο να αποτελέσει πρότυπο και για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, όσον αφορά τον σκιώδη τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με φόντο το δίκτυο 5G, η Ελλάδα έχει επιλέξει τη θεσμική οδό. Η χώρα δηλαδή προσανατολίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το νέο δίκτυο 5G θα πατήσει πάνω στις υφιστάμενες δομές και επιλογές εξοπλισμού των περιοχών κινητής τηλεφωνίας του 4G, που είναι ευθυγραμμισμένες με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, καθώς περιλαμβάνουν μόνο ευρωπαϊκές εταιρείες στα ευαίσθητα συστήματα «πυρήνα», καθώς και στο μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου κεραιών.
Πηγή: kathimerini.gr
Επισκέψεις: 107
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …