30 Απριλίου 2024

Πώς θα εφαρμοστούν οι αναστολές συμβάσεων σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Βελτιώσεις και μάλιστα αναδρομικές περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση προχθές σε σχέση με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και τις επιδοτήσεις μισθών – εισφορών (Συν-Εργασία) στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά από την 1η Αυγούστου και έως την 30ή Σεπτεμβρίου, μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (βάσει ΚΑΔ) να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους

Παράλληλα,  στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται ότι στο μηχανισμό “Συν-Εργασία” μπορούν να ενταχθούν και όσοι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης προσλήφθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου έως και την 10η Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, η προχθεσινή ΠΝΠ, αναφέρει ότι “επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020”.

Συνεπώς, επανέρχεται το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας το οποίο εφαρμόστηκε κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, καθώς δίδεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων σε έως και το 100% του προσωπικού σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως διευκρίνισαν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές, όποια επιχείρηση βγάλει έστω και έναν εργαζόμενο της σε αναστολή, δεν θα μπορεί να απολύσει κανέναν από το σύνολο των εργαζομένων της, για 30 ημέρες αφού λήξει η αναστολή. Έτσι, πχ αν μια επιχείρηση με 20 άτομα προσωπικό βγάλει σε αναστολή τους 10 έως τις 31 Αυγούστου, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα από τους 20, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ίδια ΠΝΠ προβλέπει ότι “ο μηχανισμός (σ.σ. “Συν-Εργασία”) εφαρμόζεται σε εργαζόμενους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας (σ.σ. 10/8/2020).

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων της παρούσας για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους”.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, αυτό σημαίνει πως μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” και εκείνοι που προσλήφθηκαν στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση 60% στην απώλεια του μισθού όποιου εντάσσεται στη “Συν-Εργασία”, ενώ το κράτος από την 1η Ιουλίου έως και την 15η Οκτωβρίου, καλύπτει το 100% των εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) του απωλεσθέντου μισθού.

Στο μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις τον Ιούλιο, εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τον Μάρτιο-Mάιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Για να ενταχθούν τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, πρέπει να είχαν μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% το Μάρτιο – Ιούνιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

https://www.capital.gr/oikonomia/3474060/pos-tha-efarmostoun-oi-anastoles-sumbaseon-se-oles-tis-plittomenes-epixeiriseis-augousto-kai-septembrio

Επισκέψεις: 33

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει