2 Μαΐου 2024

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ιδιοκτήτες, μηχανικοί και επιχειρηματίες κάνουν λόγο για “δήμευση” ενός μεγάλου τμήματος της περιουσίας των Ελλήνων, καθώς πολλά γεωτεμάχια θα πάψουν να είναι οικοδομήσιμα και άρα θα χάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αξίας τους.

Και αυτό διότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση όλων σχεδόν των παρεκκλίσεων που επέτρεπαν τις κατασκευές κτηρίων σε οικόπεδα 750 τμ – 2 στρεμμάτων, μετά από μεταβατική περίοδο δύο ετών αλλά και την άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 4 Σεπτεμβρίου, οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση έχουν τα περισσότερα σχόλια από μηχανικούς, επαγγελματίες και ιδιώτες, που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων.

Ειδικές αναφορές γίνονται για τα νησιά με τους σχολιαστές να αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει ουσιαστικά κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα, πολλοί αναφέρουν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές, ουσιαστικά πριμοδοτούνται οι μεγάλοι επενδυτές που θα αγοράσουν τα οικόπεδα πολύ οικονομικά και στη συνέχεια θα τα συνενώνουν για να τα καταστήσουν άρτια και οικοδομήσιμα.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία σε επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς του, κάνοντας λόγο για “δήμευση” περιουσιών χωρίς αποζημίωση.,

H ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την οριστική απόσυρση των σχετικών διατάξεων από το νομοσχέδιο. Μιλά για “σχέδιο μαζικής απαξίωσης της περιουσίας του ελληνικού λαού”, για το οποίο δεν “υπάρχει η παραμικρή έστω και έμμεση αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας”.

“Οικονομικά η αγορά αγροτεμαχίων γίνεται για επένδυση ή εκμετάλλευση (από Έλληνες και ξένους) και θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους (νησιώτες, αγρότες και γενικά πολίτες) ως σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία με ενσωματωμένη και φορολογημένη αξία η οποία θα απαξιωθεί και θα εξαερωθεί ολοκληρωτικά από την κατάργηση της ήδη κεκτημένης αρτιότητας και οικοδομησιμότητάς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την κατάργηση των διατάξεων, ή έστω να ορίζεται ότι “”ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνει του πολεοδομικού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμένου γηπέδου”.

Η στάση του υπουργείου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως διατηρεί την απόφαση για αντιμετώπιση της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης. Ανώτατα στελέχη αναφέρουν ότι τα δύο χρόνια που προβλέπεται ως μεταβατική περίοδος είναι υπεραρκετά για όποιον θέλει να εκδώσει οικοδομική άδεια ή έστω να λάβει προέγκριση για αυτήν.

Για να δοθεί μια λύση, το υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Στόχος είναι μέσα στο φθινόπωρο  σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του ΥΠΕΝ, να ξεκινήσει το πρόγραμμα των νέων Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων που θα καθορίζουν χρήσεις γης και πολεοδομικοί κανόνες. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα μόνο τα οικόπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο

Παράλληλα, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, ένα ποσοστό 5% του κόστους της άδειας θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο και θα προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμηση.

kostaskets@capital.gr

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3476500/xespase-kontra-gia-tin-ektos-sxediou-domisi

Επισκέψεις: 131

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει