14 Δεκεμβρίου 2024

“Βροχή παρατάσεων για φοροεισπρακτικούς λόγους;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Και φτάσαμε αισίως (τουλάχιστον από υγεία) στο τέλος Αυγούστου. Και πρωί πρωί της Κυριακής μία ημέρα πριν τελειώσει η προθεσμία για τα τετραγωνικά ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος ανακοινώνει τηλεοπτικά την πολυπόθητη παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου.

Τα «κεφάλια μέσα», με το βλέμμα στραμμένο στην πανδημία αλλά και στις παρατάσεις…

Πραγματικά χωρίς κανένα ίχνος «εμπαιγμού», η συγκεκριμένη Κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει και το υποκοριστικό των παρατάσεων…

Παράταση στα αυθαίρετα, παράταση στις φορολογικές, παράταση στα τετραγωνικά (;), παράταση στο κτηματολόγιο, παρατάσεις στα Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό διαβούλευση κοκ.

Θα συμφωνήσω ότι οι συγκύριες ενδεχομένως από την αρχή του έτους έως και τώρα ήταν τέτοιες που «στήριζαν» τις παρατάσεις, δεν θα συμφωνήσω όμως στην συνεχή «ψυχρολουσία» τόσο την δικιά μας, των υπολοίπων εμπλεκομένων κλάδων όσο και των πολιτών που με την ψυχή στο στόμα ακούνε την τελευταία στιγμή για λίγο ακόμα καθυστέρηση.

Ναι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή έχει ανάγκη από έσοδα, δεν το αρνείται κανείς, αλλά για να έχει έσοδα θα πρέπει και οι πολίτες να έχουν σταθεί στα ποδιά τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ποιος πραγματικά θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει την χρονική δεδομένη στιγμή;

Με έναν ανύπαρκτο τουρισμό, με ανεργία στα ύψη, με επιδόματα των 500 ευρώ, καλούνται να εκπληρώσουν ναι τα δίκαια εννοείτε φορολογικά τους καθήκοντα και όχι μόνο και τις λοιπές πράξεις αλλά εν μέσω αυτής της κατάστασης που προανέφερα.

Παράδειγμα της κατάστασης οι φορολογικές δηλώσεις!

Και επειδή πάντα στα άρθρα – σκέψεις μου, αναφέρομαι σε παραδείγματα να δούμε λίγο τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο αναγκάστηκε και έδωσε παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 15.00, (και εδώ έχω ένστασή, μέσα σε τρεις ημέρες σε Σαββατοκύριακο και με όλο το βάρος που έχουν υποστεί οι λογιστές πραγματικά πόσο προσέλκυση θα έχουν).

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία μέχρι την πέμπτη είχαν υποβληθεί 6.150.171 φορολογικές δηλώσεις. Υπολείπονται περίπου 207.000 δηλώσεις για να προσεγγίσουμε τον αριθμό των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι.
Μάλιστα η δήλωση του Υπουργού κ. Βεσυρόπουλου ότι «το Υπουργείο Οικονομικών δίνει ένα ακόμα, μικρό χρονικό περιθώριο, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», ας μηνσχολιαστεί γιατί ανέφερα παραπάνω τους λόγους.

Με τους λογιστές να βρίσκονται στα «τάρταρα», με τους πολίτες να μην ξέρουν τι να προπληρώσουν και διεκπεραιώσουν έρχεται και ο δικός μας ρόλος να στηρίξουμε την κατάσταση μέσα από τα δικά μας ζητήματα.

Τετραγωνικά μέτρα.

Να δούμε τα τετραγωνικά που πραγματικά θεωρώ κανείς συνάδελφος δεν θα διαφωνήσει ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν απίστευτα πιεστική από τους πελάτες της τελευταίας στιγμής και υπό τον φόβο να μην δοθεί καμία παράταση.

Και μετρήσαμε, και βοηθήσαμε στις πλατφόρμες, και βάλαμε τα τετραγωνικά αλλά αναρωτιέμαι για διάφορα ζητήματα.

Καλά όλα αυτά. Μήπως όμως η διαδικασία θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά; Και εξηγούμε.

Η διόρθωση των τετραγωνικών γίνεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Πρώτα έπρεπε να διορθωθεί το Ε9 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και διασφάλισης της διαδικασίας δηλαδή αποτύπωση των ακριβή τετραγωνικών και όχι με τον τρόπο που γίνεται τώρα.  Ελέγχεται από Μηχναικό και ανεβαινουν στο συστημα από τους λογιστες. Μια διαδικασια που γινεται από αρμόδιους άρα μιλαμε για μια σωστη διαδικασια.

Ακόμα και με αυτή την διαδικασία βλέπουμε ότι απλά μιλάμε για ένα «φοροεισπρακτικό σύστημα» από πλευράς Κυβέρνησης και όχι για μια διασφαλισμένη διαδικασία που βελτιώνει τις συνθήκες ζωής μας.

Το ζητούμενο στην παραπάνω διαδικασία είναι η αποτύπωση και διόρθωση των τετραγωνικών και η πραγματική αποικοδόμηση της κατάστασης στο Πανελλήνιο και όχι απλά η δήλωση παραπάνω μέτρων που έχουν μόνο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.

Εγώ όμως επιμένω ότι το timming είναι λάθος.

Υπάρχει αβεβαιότητα, χρήματα ελάχιστα, φόβος για τον χειμώνα, αβέβαιο το σύστημα που ακολουθούμε, και που προφανώς όλα αυτά τώρα δεν βοηθούν στην κατεύθυνση που ορθά οραματίζεται η Κυβέρνηση.

Να γίνονται διαδικασίες με βάσεις δεδομένων που θα αποτυπώνουν διάφορα στοιχεία (φορολογικά, περιουσιακά) αλλά ο βασικός στόχος αυτών των εργαλείων θα πρέπει να είναι η διασφάλιση και η ορθότητα του αποτελέσματος της.

*Νίκος Κορακιανίτης.

Επισκέψεις: 481

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει