25 Απριλίου 2024

“Χρυσός” τα…απορρίμματα για τις κατασκευαστικές.

Σημαντική ώθηση στις τεχνικές εταιρείες αναμένεται να δώσουν τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, εφόσον αυτά δημοπρατηθούν με γοργούς ρυθμούς. Χθες, το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενέκρινε το νέο δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Τρίτη 25 Αυγούστου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δημοπράτηση των έργων, δεδομένου ότι ο στόχος που θέτει το ΕΣΔΑ προβλέπει τη δημοπράτηση μέχρι το τέλος της χρονιάς συνολικά 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Με την κατασκευαστική αγορά να στερείται αντικειμένου σημαντικού βεληνεκούς, τα συγκεκριμένα έργα, που προωθούνται, κατά βάση, ως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές εισροές στο στάδιο της κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας.

Εκτιμάται ότι κατά την επόμενη πενταετία θα βγουν στην αγορά τέτοιου είδους έργα αξίας 5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό των προοπτικών που δημιουργούνται είναι το γεγονός ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ, που μέσω της θυγατρικής εταιρείας Ηλέκτωρ είναι καλά τοποθετημένος στον τομέα περιβαλλοντικών έργων, ανέφερε στη χθεσινή παρουσίασή του για τα μεγέθη ‘α εξαμήνου ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επαναλαμβανόμενες ροές. Κι αυτό αφενός λόγω των συμβάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που διαθέτει η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ και αφετέρου εξαιτίας του ευνοϊκού πλαισίου για την ενεργειακή αξιοποίηση μέσω παραγωγής βιοαερίου των αποβλήτων.

Οι προοπτικές, όπως αναφέρεται, εμφανίζονται ισχυρές, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται να υλοποιήσει νέα έργα ώστε να συμμορφωθεί με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, όπως και να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Η εταιρεία τοποθετεί την αξία των συμβάσεων που αναμένεται να δημοπρατηθούν την επόμενη πενταετία σε περίπου 2 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε εκτιμώμενη ποσότητα διαχείρισης 4 εκατ. τόνων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων.

Στο επίκεντρο του νέου ΕΣΔΑ βρίσκεται η πλήρης κάλυψη της χώρας με μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασία Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός τοποθετείται σε περίπου 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ, με τα ακριβή ποσά να είναι συναρτήσει των προδιαγραφών και της δυναμικότητας.

Έως το τέλος του 2023, επιδιώκεται να κατασκευαστούν συνολικά 27 μονάδες, ενώ μέχρι το 2030 θα έχουν δημιουργηθεί 43 νέες μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και έως 46 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την υλοποίηση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των ΜΕΑ.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για το είδος των έργων, δηλαδή ΣΔΙΤ και ΜΕΑ με ενεργειακή αξιοποίηση, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε “κόψει” με αποτέλεσμα το πρόβλημα με τα απόβλητα να επιδεινωθεί. Ωστόσο, πλέον, το ζητούμενο είναι η δημοπράτηση των εν λόγω έργων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε σύντομα να εισέλθουν στο στάδιο της κατασκευής.

Κατά το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνέχεια των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας σε Κέρκυρα, Χερσόνησο και Τρίκαλα δρομολογείται η δημοπράτηση άλλων 14 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Καβάλα, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο, Σητεία, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Ηράκλειο (αναβάθμιση της υφιστάμενης ΜΕΑ), Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Λαμία, Χαλκίδα και Ρόδο.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, κάτι, βέβαια, που μένει να φανεί, δεδομένου ότι ο χρονικός ορίζοντας των περίπου δυόμιση ετών έχει αποδειχτεί περιορισμένος για την επίτευξη υψηλών ρυθμών προόδου τέτοιου είδους έργων.

dimitris.delevegos@capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Επισκέψεις: 163

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει