15 Ιουλίου 2024

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι ισχύει με πρόστιμα, αναδρομικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.

Τσουχτερά αναπροσαρμοζόμενα πρόστιμα αλλά και αναδρομικά τέλη μιας δεκαετίας, μπορούν να βεβαιώσουν οι Δήμοι στην Εφορία, στο όνομα των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι θα παραλείψουν να δηλώσουν τα κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων τους , μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Μετά και τη νέα παράταση που χορηγήθηκε στην προθεσμία, για τη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ των ξεχασμένων τετραγωνικών, από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, οι ποινές που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα είναι εξοντωτικές καθώς είναι τριπλές. Ειδικότερα:

Πρώτη επιβάρυνση:

Για τη διόρθωση των εμβαδών των ακινήτων μετά την 30η Σεπτεμβρίου θα προβλεφθεί η επιβολή προστίμων, το ύψος των οποίων θα είναι ανάλογο του χρόνου καθυστέρησης της δήλωσής τους.
Δηλαδή το πρόστιμο θα αυξάνει όσο καθυστερεί η διόρθωση, όπως ισχύει και για τα αυθαίρετα, αλλά ίσως με διαφορετική κλιμάκωση.

Ενώ για την καθυστερημένη δήλωση των αυθαιρέτων το πρόστιμο αυξάνεται ετησίως, για τα αδήλωτα τ.μ. σχεδιάζεται η αύξηση ανά μήνα καθυστέρησης ώστε να αναγκαστούν όσοι καθυστερούν να σκοπεύσουν άμεσα και να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

Ειδικότερα για τα αυθαίρετα, για την τακτοποίηση των οποίων η προθεσμία λήγει επίσης 30 Σεπτεμβρίου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τακτοποιούν αυθαιρεσίες και μετά και μέχρι την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης, τα οποία διαμορφώνονται σε 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης (σ.σ δηλαδή 20% μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, 25% μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022, 30% μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023, 35% μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024, 40% μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2025 και 45% μέχρι τον Μάρτιο του 2026.

Δεύτερη επιβάρυνση:

Σε όσους ιδιοκτήτες τακτοποιούν εμπρόθεσμα, μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, τα αδήλωτα τ.μ. θα πληρώσουν τα αυξημένα δημοτικά τέλη και Τ.Α.Π. (επί των νέων εμβαδών) για το 2020. Όσοι χάσουν την προθεσμία, θα πληρώσουν και αναδρομικά δημοτικά ο καταλογισμός των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμα και στη δεκαετία πίσω.

Τρίτη επιβάρυνση:

Τόσο εκείνοι που δήλωσαν εμπρόθεσμα τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων τους όσο και εκείνοι που θα τα δηλώσουν εκπρόθεσμα, θα επιβαρυνθούν με αυξημένο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, γιατί ο φόρος κατοχής ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση το διορθωμένο εμβαδόν των ακινήτων.

Πηγή: topontiki.gr

Επισκέψεις: 139

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει