28 Μαΐου 2024

Στη Βόρεια Ελλάδα μεταφέρεται το κέντρο βάρους των μεγάλων έργων της χώρας.

Αλλάζει το κέντρο βάρους των μεγάλων έργων στην Ελλάδα και τρεις περιοχές είναι αυτές που συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον πλέον για την ανάπτυξη υποδομών. Επίκεντρο των νέων έργων είναι η περιοχή της Μακεδονίας και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την παρουσίαση τον Οκτώβριο “οδικού χάρτη” με τα μεγάλα έργα στην περιοχή.

Μετά το τέλος της παντοκρατορίας των οδικών και σιδηροδρομικών έργων που είχε μοιράσει κατασκευαστικό αντικείμενο σε όλη την επικράτεια τα έργα δείχνουν να έχουν ένα πιο συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό.

Στην Αττική, ο γνωστός “αιώνιος” διαγωνισμός για την Γραμμή 4 του Μετρό, είναι στην τελική του ευθεία, ενώ σειρά από νέα μεγάλα έργα προετοιμάζονται με κορυφαίες τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού αλλά και μεγάλα εν εξελίξει έργα όπως η επέκταση του Μετρό προς το κέντρο του Πειραιά, ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας στον Πειραιά και η αναπλαση Φαλήρου. Σε εξέλιξη είναι επίσης και ο έτερος “αιώνιος” διαγωνισμός για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος.

Πέρα από την Αττική η οποία παραδοσιακά λόγω πληθυσμιακού μεγέθους έχει πάντα να παρουσιάσει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, η Βόρεια Ελλάδα και δη η Κεντρική Μακεδονία είναι εκείνη που κερδίζει συνεχώς νέα έργα, ενώ από κοντά ακολουθεί η Κρήτη στην οποία ομολογουμένως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα υποδομών.

Τα μεγάλα έργα της Βόρειας Ελλάδας

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε όμως μία μεγάλη φουρνιά έργων που είτε υλοποιούνται είτε οδεύουν προς υλοποίηση. Κορυφαίο έργο εδώ είναι το “αιώνιο” έργο για το Μετρό Θεσσαλονίκης που δείχνει να έχει βρει το δρόμο προς την ολοκλήρωση. Παράλληλα έχουμε σε δημοπράτηση το έργο για την ολοκλήρωση του έκτου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προ των πυλών της δημοπράτησης είναι το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης ενώ στο σχεδιασμό του Μετρό ξεκίνησε η προετοιμασία για την επέκταση του μέσου προς τα δυτικά και το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Στο σιδηρόδρομο προετοιμάζεται το mega-έργο του 1,3δισ.ευρώ για τη νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η σηματοδότηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη και το city train (ο Προαστιακός στη Δυτική Θεσσαλονίκη).

Επίσης σειρά από σημαντικά έργα τρέχουν και από την προσφάτως “αναστημένη” Εγνατία Οδό. Πριν λίγες μέρες υπεγράφη η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Πολύγυρος (Θέρμη-Γαλάτιστα), ενώ τρέχουν οι διαγωνισμοί για την σύνδεση του λιμανιού με Εγνατία και ΠΑΘΕ και το περίφημο ορφανό χιλιόμετρο στον άξονα Θεσσαλονίκη-Κασσάνδρα.

Αίτηση για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει κάνει για μεγάλα έργα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με σημαντικότερη την παράκαμψη Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας ενώ στο υπουργείο σχεδιάζεται και ένα μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ σχολείων για την Περιφέρεια. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μεγάλης αναβάθμισης του, είναι και το Αεροδρόμιο Μακεδονία, από την Fraport Greece.

Τα μεγάλα έργα της Κρήτης

Αλλάζουμε περιοχή και κατευθυνόμαστε στην Κρήτη. Η εδώ και δεκαετίες “ριγμένη” μεγαλόνησος, είναι μέσα πλέον στο παιχνίδι των μεγάλων έργων. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι υπό κατασκευή και το 2025 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι ο ΒΟΑΚ ο οποίος διευρύνεται και θα ξεκινά από την Κίσσαμο, θα περνά από Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και θα καταλήγει στη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο.

Όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, από το βήμα της Βουλής, οι διαδικασίες τρέχουν για να μπορέσει το έργο να πάρει σάρκα και οστά.

Η Περιφέρεια έκανε επίσης αίτημα για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της αναβάθμισης του επαρχιακού δικτύου που δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ σε εξέλιξη είναι το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εθνικής σημασίας είναι τα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και την Πελοπόννησο. Το πρώτο είναι σε εξέλιξη και το δεύτερο υπό ολοκλήρωση. Το κόστος και των δύο αγγίζει το 1,5 δισ.ευρώ.

Τα έργα σε άλλες Περιφέρειες

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα των μεγάλων έργων στη Δυτική Ελλάδα καθώς έχουμε τα σιδηροδρομικά έργα από το Αίγιο μέχρι το λιμάνι της Πάτρας να είναι είτε σε εξέλιξη, είτε σε ωρίμανση και τα δύο σημαντικά οδικά έργα για το Πάτρα-Πύργος και το Άκτιο-Αμβρακία να είναι κοντά στην εκκίνηση της κατασκευής τους.

Στην Ήπειρο υπάρχει πάντα το αίτημα για το Ιωάννινα-Κακαβιά, ενώ στη Θεσσαλία εκκρεμούν τα δυο σιδηροδρομικά έργα για την ηλεκτροκίνηση (Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα) και αναμένεται το έργο του βόρειου τμήματος του Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία). Στην Πελοπόννησο ξεχωρίζει η ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου, στη Δυτική Μακεδονία το έργο για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5, ενώ στη Στερεά Ελλάδα έχουμε σε εξέλιξη το έργο του νότιου τμήματος του Ε65 (Λαμία-Ξυνιάδα).

Επισκέψεις: 96

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει