Μεγάλο μέρος των σχολίων που κατατέθηκαν αφορούσε την ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στις περισσότερες περιπτώσεις και των κάθε είδους παρεκκλίσεων.
Στην άτυπη παράταση της διαβούλευσης για το χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο, η οποία κανονικά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Υστερα από τη μαζική συμμετοχή παρά το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο, το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους φορείς και τις οργανώσεις για την υποβολή σχολίων και προτάσεων έως την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι στη διαβούλευση -που διήρκεσε έναν μήνα – από τις 4 Αυγούστου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου – κατατέθηκαν συνολικά 1.184 σχόλια από ενδιαφερόμενους πολίτες. «Μετά την πρόσφατη παράταση που δόθηκε στην ηλεκτρονική διαβούλευση το υπουργείο αποφάσισε να μην δοθεί νέα παράταση, διαπιστώνοντας ότι τα σχόλια ήταν επαναλαμβανόμενα και επομένως υπάρχει πλήρης εικόνα για τις παρατηρήσεις εκ μέρους των ενδιαφερόμενων πολιτών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το υπουργείο συνεχίζει τη διαβούλευση με φορείς και οργανώσεις «και παραμένει «ανοιχτό» για συζήτηση και κατάθεση σχολίων και προτάσεων μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή». Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση κατά 10% (κατά μέσο όρο) των συντελεστών δόμησης με τη μείωση στη βιομηχανία να ανέρχεται στο 33%. Επίσης, καταργεί κάθε είδους παρέκκλιση αρτιότητας. Μέχρι την οριστική κατάργησή τους θα ισχύσουν μόνο για τα επόμενα δυο χρόνια. Εντός αυτού του διαστήματος, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να έχουν λάβει οικοδομική άδεια ακόμα κι αν δεν έχουν σκοπό να χτίσουν στο οικόπεδό τους σε αυτό το διάστημα.
Οπως είχε ήδη γράψει το «ethnos.gr», μεγάλο μέρος των σχολίων που κατατέθηκαν αφορούσε την ουσιαστική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στις περισσότερες περιπτώσεις και των καθε είδους παρεκκλίσεων. Αρκετές αντιδράσεις συγκέντρωσε και η διάταξη που ορίζει μεταβατική περίοδο δύο ετών, προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες σε ήδη υφιστάμενα γεωτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) όσο και εκπρόσωποι του τεχνικού κλάδου αλλά και πολίτες έκαναν λόγο στα σχόλιά τους για «δήμευση της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών», αλλά και για ρύθμιση που θα αφήσει πίσω της οικοδομικά μισοτελειωμένα κουφάρια και ερημωμένα αγροτεμάχια. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς της χώρας μεταξύ των οποίων οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Συγκοινωνιολόγων είχαν ζητήσει μετ επιτάσεως περαιτέρω παράταση της προθεσμίας της δημόσιας διαβούλευσης.
Ειδικά για τη διετή μεταβατική περίοδο, αρκετοί ανέφεραν ότι ενδεχομένως να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πάει να θεραπεύσει ο ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης δεδομένου ότι – όπως καταγράφηκε – θα πρέπει να αναμένεται μεγάλο πλήθος αιτήσεων για άδεια.
Παράλληλα, πολλοί σχολίασαν και το γεγονός ότι οι μεταβατικές διατάξεις αφορούν αποκλειστικά την περίπτωση κατοικίας ρωτώντας τι θα γίνει με περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εν εξελίξει διαδικασίες έκδοσης Οικοδομικών Αδειών για άλλες δραστηριότητες για τις οποίες, μάλιστα, έχουν ληφθεί εγκρίσεις Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή εγκρίσεις κρατικών φορέων.
Πηγή: ethnos.gr
Επισκέψεις: 400
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …