24 Ιουνίου 2024

Νέα αποζημίωση ιδιοκτητών για το κούρεμα των ενοικίων.

Σε διαρκή ενημέρωση του taxisnet υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το εισόδημά τους από ενοίκια “κουρεύεται” υποχρεωτικά ή εθελοντικά. Με δεδομένο ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους σε υποχρεωτική ή εθελοντική μορφή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τις απώλειες εισοδήματός τους στο taxisnet.

Ειδικότερα:

-οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την υποχρεωτική μείωση του εισοδήματός τους από ενοίκια για τους μήνες από Μάρτιο έως και το Αύγουστο μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου

-για το υποχρεωτικό “κούρεμα” ενοικίων τον μήνα Σεπτέμβριο είναι πιθανό να ανοίξει εκ νέου το taxisnet ή να δοθεί νέα παράταση μετά τις 23 Σεπτεμβρίου.

-για τη δήλωση της απώλειας εισοδήματος λόγω εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών η εφαρμογή δήλωσης των ενοικίων να παραμείνει ανοικτή έως και το τέλος του τρέχοντος έτους

Τι ισχύει για τα ενοίκια

Το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων με συνεχείς παρατάσεις ισχύει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για υποχρεωτική μείωση κατά 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής  στέγης για τις επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων, όπως αυτοί ορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Το ίδιο ισχύει για τα ενοίκια κύριας κατοικίας φορολογούμενων οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας καθώς και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης φοιτητών των οποία έστω ο ένας γονέας έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Επίσης, έχει παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου ναυτικών που η σύμβασή τους τελεί σε αναστολή.

Επιπλέον έχει θεσπιστεί επιδοτούμενη προαιρετική μείωση των ενοικίων. Η μείωση του ενοικίου, για να επιδοτηθεί από το δημόσιο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30%. Η προαιρετική  μείωση θεσπίζεται για την περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο για επαγγελματική στέγη, κύρια κατοικία εργαζόμενων ή φοιτητική κατοικία ή κατοικία ναυτικών που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις μείωσης του ενοικίου, υποχρεωτικής ή εθελοντικής, παρέχεται στους ιδιοκτήτες έκπτωση φόρου ίση με το 20% του 60% του αρχικού μισθώματος. Επί της ουσίας δίνεται έκπτωση φόρου ύψους 12% του αρχικού μισθώματος. Αυτή η πίστωση φόρου μπορεί να συμψηφιστεί με φορολογικές οφειλές που έχουν γεννηθεί ή θα γεννηθούν μετά την 31η Ιουλίου 2020, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ. Η πίστωση φόρου δεν μπορεί να συμψηφιστεί με ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές.

https://www.capital.gr/oikonomia/3479193/nea-apozimiosi-idioktiton-gia-to-kourema-ton-enoikion

Επισκέψεις: 79

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει