25 Απριλίου 2024

Πάτρα: Λάθος συντελεστής δόμησης στο κέντρο της πόλης – Ζημιώθηκαν από ένα λάθος… δεκαετίας.

Για δέκα ολόκληρα χρόνια στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας εφαρμοζόταν από τον Δήμο μια λανθασμένη υπηρεσιακή γνωμοδότηση που είχε οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί.Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται σε μια τυχαία συνάντηση, σε καφέ της Ρήγα Φεραίου, από τη Λένα Καλεντζώτη, τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, τον Σπύρο Πολίτη και τον Ανδρέα Κατσανιώτη, οι οποίοι ξεκίνησαν να μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς για πολεοδομικά ζητήματα της Πάτρας. Οι προβληματισμοί οδήγησαν σε έρευνα της Λένας Καλεντζώτη και του Δ. Κωνσνταντακόπουλου, με τη συστηματική συνδρομή του Σπ. Πολίτη σχετικά με ημερομηνίες και διαδικασίες που αφορούσαν τον Δήμο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το παρακολουθούσε στενά ο βουλευτής Α. Κατσανιώτης.Τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθησαν τα τεχνικά μέλη της ομάδας μέσω αλληλογραφίας και με υπομνήματα να πείσουν ότι πρέπει να διορθωθεί το λάθος. Μάταια.Η αλληλογραφία με τον Δήμο ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα προωθήθηκε από τον Δήμο στο αρμόδιο υπουργείο και η απόφαση που τελικά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες με υπογραφή του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου.Θα ήταν άβολο για το αναγνωστικό κοινό να αναλωθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες της απόφασης. Γι’ αυτό και με τη βοήθεια της Λένας Καλεντζώτη επικεντρωθήκαμε στις συνέπειες, με παραδείγματα, που είχε το δεκαετές λάθος σε ιδιοκτήτες του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

  1. Αν κάποιος ιδιοκτήτης είχε ένα διώροφο και του δινόταν η δυνατότητα να «σηκώσει» και τρίτο όροφο με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 70 τ.μ. για να χτίσει π.χ. ένα τριάρι, ο λανθασμένος υπολογισμός του επέβαλε να χτίσει μόνο τα 40 τ.μ. (χάνοντας τα υπόλοιπα 30 τ.μ.). Φορολογείται όμως για τα 70 τ.μ.
  2. Άλλες συνέπειες: Στη διαδικασία της νομιμοποίησης για τα αυθαίρετα, το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης για ακίνητο με υπερβάλλουσα δόμηση που δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια οικοδομής, είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης για ένα ακίνητο που δεν διαθέτει άδεια, αλλά είναι εντός των ορίων του επιτρεπόμενου συντελεστή.
  3. Αντίκτυπο έχει το λάθος και για τους ιδιοκτήτες στον ΕΝΦΙΑ, τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τη φορολογία των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει Μέσο Συντελεστή Δόμησης (2,1), αλλά το Συντελεστή Δόμησης (2,4) και τους φορολογεί αναλόγως.

«Να μας εξηγήσει κάποιος γιατί συνέβη αυτό;» είναι το λογικό ερώτημα που θέτει η Λένα Καλεντζώτη και βγάζει το συμπέρασμα ότι για δέκα χρόνια υποτιμήθηκε η νοημοσύνη των Πατρινών και υποβαθμίστηκε το δημοτικό συμβούλιο, η Περιφέρεια και το Προεδρικό Διάταγμα για το ιστορικό κέντρο, αναγορεύοντας σε νόμο…μια γνωμοδότηση που οδηγούσε στο λάθος υπολογισμό της δόμησης.Την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος υποχρεούται πλέον να εφαρμόσει ο Δήμος Πατρέων, ο οποίος εμφανίστηκε να μην είναι ενημερωμένος για την ύπαρξη και το περιεχόμενό της, αν και αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» από την 1η Σεπτεμβρίου.Είναι ακόμα άγνωστο αν θα προκύψουν και άλλου είδους παρενέργειες, καθώς το Σύνταγμα προστατεύει την ιδιοκτησία και στη στρεβλή περίπτωση της Πάτρας προκαλείται ζημιογόνα παρέμβαση στην ιδιωτική περιουσία αυτών που θίγονται, αποστερώντας τους συντελεστή δόμησης που δικαιούνται.Του Μιχάλη Βασιλάκη vasilak@pelop.gr

Πηγή: pelop.gr

Επισκέψεις: 43

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει