15 Σεπτεμβρίου 2024

Κέρκυρα: Στον Κεντρικό Δήμο 1 εκ.€ το χρόνο από «κρυμμένα» τετραγωνικά.

Ένα σημαντικό έσοδο, κοντά στο   1 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση πρόκειται να προστεθεί στα ταμεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1/1/2020, μέσα από τη διαδικασία αποκάλυψης των «κρυμμένων» τετραγωνικών.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των έως τώρα στοιχείων, που εμφανίζουν τον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων στην πρώτη πεντάδα  των δήμων στους οποίους έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα τα περισσότερα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που υπογράφει ο Θάνος Τσίρος στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων οι πρόσθετες επιφάνειες, που δηλώθηκαν μέχρι 31 Αυγούστου 2020 ήταν 829.686 τμ. Ενώ και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, που εμφανίζεται στους 30 πρώτους της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτων τετραγωνικών, αναμένεται να έχει ετήσια έσοδα γύρω στις 300 χιλ ευρώ.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αυτές,  για τα πρόσθετα ετήσια μπορεί να αποδειχθούν  και μετριοπαθής, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο 19 ημερών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (30 Σεπτεμβρίου 2020). και ως συνήθως οι Έλληνες είναι «της τελευταίας στιγμής».

Υπενθυμίζουμε ότι η επιβάρυνση ανά τ.μ.  είναι περίπου 1 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ρεπορτάζ δεν υπήρχαν στοιχεία για τους Δήμους Βόρειας Κέρκυρας & Παξών. 

Τα στατιστικά ευρήματα  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», 1) Σε πέντε Δήμους της Χώρας αποκαλύφθηκαν πάνω από 500.000 τετραγωνικά ανά Δήμο. Ξεχωρίζουν,  η Ζάκυνθος, η Κεντρική Κέρκυρα, η Λάρισα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης. Ειδικά για την Κέρκυρα δηλώθηκαν επί πλέον 829.686 τμ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 112% των μέχρι τώρα δηλωμένων επιφανειών. 

2) Σε 46 Δήμους έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 200.000 έως 500.000 τετραγωνικά ανά Δήμο. Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας ανήκει σε αυτή την κατηγορία με τους ιδιοκτήτες της περιοχής να δηλώνουν επιπλέον 298.967 τμ, με την αύξηση σε σύγκριση με τα προϋπάρχοντα να φτάνει το 214%. 

3) Εκτός από τα απόλυτα νούμερα, εντυπωσιάζουν και τα ποσοστά. Το μέσο ποσοστό αύξησης ανά τη χώρα διαμορφώνεται στο 35%. Προκύπτει από τη σύγκριση των τετραγωνικών που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ (και κατά συνέπεια των Δήμων) και των τετραγωνικών που δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες ύστερα όμως από τη διασταύρωση των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της Εφορίας. 

Στους μικρότερους Δήμους, το ποσοστό αύξησης φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το… 1.000%. Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αστυπάλαιας είδαν τα δηλωμένα τετραγωνικά να αυξάνουν από μόλις 289 σε 6.443, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Φούρνους

Σε τουλάχιστον 22 Δήμους καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δηλωμένων τετραγωνικών. Μακρύς ο κατάλογος και περιλαμβάνει τα Τέμπη (από 41.000 τετραγωνικά φτάσαμε μέχρι στιγμής στα 274.000), η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Ικαρία, τα Μετέωρα, η Γορτυνία κ.λπ. 

Ισχυρό κίνητρο 

Το ισχυρό κίνητρο που έχει ωθήσει περίπου 1,6 εκατ. ιδιοκτήτες να δηλώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, είναι η διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται και από τα πρόστιμα αλλά και από τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 200% ειδικά για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.  Ειδικά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται αναζωπύρωση στο κύμα υποβολής αιτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι τελικώς θα ανταποκριθούν πάνω από δύο εκατ. ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ.   Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες, οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους Δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Ανοικτή & μετά τις 30/9/20  η πλατφόρμα…με  πρόστιμα 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ: Η επιτυχία της πλατφόρμας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με την αποκάλυψη των αδήλωτων επιφανειών, έχει ανοίξει την όρεξη και για άλλες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις καθώς η απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων στις διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου συνιστά γνωστή και παλαιά παθογένεια του συστήματος. Άλλη επιφάνεια εμφανιζόταν για το ίδιο ακίνητο στον Δήμο, άλλη στο Ε9, και άλλη στην πολεοδομία ή στο κτηματολόγιο. Στο τέλος Σεπτεμβρίου εκπνέει ταυτόχρονα η προθεσμία και για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων χώρων (ημιυπαίθριων κ.λπ.) μέσω της πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Και για τις δύο πλατφόρμες εξετάζεται να ισχύσει το ίδιο σενάριο: δηλαδή να παραμείνουν ανοικτές αλλά όσοι χάσουν την προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου, να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.  

Ήδη, αυτό έχει υιοθετηθεί για την πλατφόρμα των νομιμοποιήσεων και έχει αποφασιστεί ότι μετά το τέλος Σεπτεμβρίου (σ.σ. εφόσον δεν υπάρξει άλλη παράταση) τα πρόστιμα θα προσαυξηθούν κατά 20% (σ.σ. και μετά κατά 5% ανά έτος).  Κάτι αντίστοιχο θα συζητηθεί να γίνει και για την πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους.  Δηλαδή, όσο πιο κοντά –ημερολογιακά– γίνει η δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στην 30ή Σεπτεμβρίου, τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο. 

Για τους Δήμους, δύο είναι οι προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: 

  1. Να εντοπίσουν–μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες– σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν επιφάνειες στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι οποίες δεν δηλώνονται στον ΔΕΔΔΗΕ και κατ’ επέκταση στους Δήμους.  Πλέον, η διασταύρωση είναι πολύ εύκολη και γίνεται άμεσα, καθώς οι πλατφόρμες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΑΑΔΕ (πλατφόρμα Ε9) είναι συνδεδεμένες σε πραγματικό χρόνο.  Δεν είναι τυχαίο ότι μεταβολή που γίνεται στο Ε9, εμφανίζεται αυτόματα στην πλατφόρμα των Δήμων. 
  1. Να προχωρήσουν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμότων πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ήδη, έχουν μαζευτεί αναδρομικά 9 μηνών, ενώ όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση. Για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα δύο εκατομμύρια, οι Δήμοι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις θα απαιτηθεί επικοινωνία ακόμη και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.  Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.  Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί αν τα αναδρομικά θα αναζητηθούν εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες με τον άμεσο καταλογισμό τους στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ή αν θα γίνουν κάποιες ευκολίες πληρωμής
  2. https://www.kerkyrasimera.gr/%ce%ba%ce%ad%cf%81%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf-1-%ce%b5%ce%ba-e-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd/

Επισκέψεις: 27

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει