24 Φεβρουαρίου 2024

Ανακοίνωση ΑΡΑΓΕΣ για το ζήτημα της παράτασης των αυθαιρέτων.

5  μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας του νόμου των αυθαιρέτων για την κατηγορία 5 των αυθαίρετων κατασκευών, αλλά και για την περαίωση των δηλώσεων κατηγορίας 5 στον Ν.4178/13, και την λήξη των εκπτώσεων, ο Υπουργός Χατζηδάκης εξαντλεί όλη την αναλγησία του στον κλάδο των μηχανικών. Μετά την περίφημη δήλωση περί του χρόνου των 2 λεπτών που υπολογίζει ότι απαιτείται για την διαδικασία της ένταξης ενός αυθαιρέτου, επιμένει με καθημερινές δηλώσεις για την μη παράταση της προθεσμίας. Ενώ είναι εν πλήρη γνώση του ότι το σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ εδώ και 3 εβδομάδες υπολειτουργεί ή δεν δουλεύει παρά μόνο τις βραδινές ώρες. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιμονή για την λήξη της προθεσμίας υπάρχει καθαρά για εισπρακτικούς λόγους.Πως άλλωστε δικαιολογείται να υπολογίζει την δουλειά του μηχανικού σε 2 λεπτά, παρά μόνο εάν θεωρεί ότι όλη η δουλειά γίνεται για να εισπραχθεί το παράβολο.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί το τελευταίο διάστημα βρίσκονται για άλλη μια φορά μπροστά στην απαξίωση του επαγγέλματός τους και την ομηρία από την κυβέρνηση και τον Υπουργό. Δεν είναι μικρές δε οι ευθύνες του ΤΕΕ, που κωφεύει μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις των συναδέλφων μηχανικών.

Γνωρίζουμε ότι όλοι οι νόμοι των αυθαιρέτων είχαν κυρίαρχα φοροεισπρακτική λογική, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, όπως επιβεβαιώθηκε και με τον Ν.4014/11 που κρίθηκε αντισυνταγματικός, και τελικά όλες οι κυβερνήσεις είχαν σκοπό να διαιωνίσουν και όχι να αποτρέψουν τη δημιουργία αυθαιρέτων. Συνεπώς, αποτελεί ξεκάθαρο εμπαιγμό η ξαφνική βούληση του ΥΠΕΝ να «τελειώνει» με την αυθαίρετη δόμηση.

Ας μην ξεχνάμε δε ότι οι νόμοι των αυθαιρέτων αποτέλεσαν τομή για το επάγγελμα των μηχανικών, καθώς ήταν ο πρώτος νόμος που χρησιμοποιήθηκε για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών. Παράλληλα, οδήγησε στην απόσυρση του δημόσιου ελέγχου και στην μεταφορά της ευθύνης αποκλειστικά στους ιδιώτες μηχανικούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ Ν. 4495/2017 όλων των προθεσμιών που λήγουν στις 30/09, γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων δεν μπορεί να λήξει με προθεσμίες, παρά μόνο με αλλαγή κατεύθυνσης όσον αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτό επιπρόσθετα ενισχύεται από το γεγονός πως το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των Μηχανικών που προκύπτουν από την πολιτική επιβολή και βούληση μιας παλαιοκομματικής προσέγγισης ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, με όρους ψυχρής πολιτικής και οικονομικής αντιμετώπισης και ενδεχόμενου προσωπικού στοιχήματος ενός οποιουδήποτε υπουργού.

Επισκέψεις: 136

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει