2 Μαρτίου 2024

ΤΕΕ Πιερίας: Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας υποβαθμίζει.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν από όποια θέση και αν βρίσκεται να υποβαθμίζει το επιστημονικό μας έργο και να βάλει ευθέως κατά της αξιοπρέπειας του Έλληνα Μηχανικού», αναφέρει σε επιστολή του προς του βουλευτές Πιερίας το ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος Πιερίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΣ του Συλλόγους Διπλωματούχων Μηχανικών.

Ουσιαστικά οι μηχανικοί και της Πιερίας, εκφράζουν την αγανάκτησή τους, για την πρόθεση των αρμόδιων υπουργείων να μη δεχθούν παράταση στη διαδικασία ρύθμισης αυθαιρέτων, ειδικά σε μια περίοδο, όπου οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την ταχύτερη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων

Αναλυτικά η επιστολή, έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

όπως πολύ καλά γνωρίζετε, την 30η Σεπτεμβρίου 2020 λήγει ακόμα μια από τις δεκάδες προθεσμίες που καλείται να διαχειριστεί ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, εν μέσω ειδικών συνθηκών και περιορισμών λόγω πανδημίας, η τακτοποίηση αυθαιρέτων με βαριές αυθαιρεσίες «Κατηγορία 5» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο από 15/09/2020 Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ.

Σε ένα Δελτίο Τύπου, στο οποίο ο συντάκτης του υπεραπλουστεύει τις διαδικασίες, αγνοεί τη σημερινή πραγματικότητα και έχει την πολυτέλεια να εγείρει ζητήματα θεσμικής τάξης.

Την Πέμπτη 17/09/2020 σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 ο υφυπουργός ΠΕΝ κ. Δ. Οικονόμου σε ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με την παράταση της διαδικασίας απαντά ότι «οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία ή μη των Υ.ΔΟΜ»«το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ δεν έχει παγώσει απλά υπολειτουργεί» και «για τη διαδικασία ότι είναι κάτι πολύ απλό που θέλει… δύο λεπτά».

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

πριν από τους αναρίθμητους λόγους, τους κυριότερους από τους οποίους θα σας αναφέρουμε επιγραμματικά παρακάτω για την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ παράτασης της διαδικασίας ρύθμισης, επιτρέψτε μας να σας αναφέρουμε πως ΔΕΝ επιτρέπουμε σε κανέναν από όποια θέση και αν βρίσκεται να υποβαθμίζει το επιστημονικό μας έργο και να βάλει ευθέως κατά της αξιοπρέπειας του ΕΛΛΗΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.

Η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4495/17 αποτελεί για το κάθε ένα ακίνητο ξεχωριστά μια ολοκληρωμένη μελέτη, που απαιτεί πέρα από την συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων και δικαιολογητικών, μια σειρά ενεργειών και ελέγχων πριν να μπορεί να υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι κύριοι άξονες στους οποίους εστιάζονται οι λόγοι αναγκαιότητας παράτασης της διαδικασίας ρύθμισης των αυθαιρέτων, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είναι η πανδημία, η οικονομική ύφεση που αυτή έχει προκαλέσει καθώς και διαδικαστικά ζητήματα.

Στα πλαίσια της πανδημίας και των εν γένει περιορισμών που ήδη έχετε νομοθετήσει και επιβάλλει, αποκλείεται μία μεγάλη μερίδα συναδέλφων οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν την δυνατότητα χωρίς κίνδυνο να ανταπεξέλθουν στις διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος. Σημαντικός αριθμός Μηχανικών και Πολιτών βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα ή αποτελούν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε από τις 11/09/2020 ο Νομός Πιερίας βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλότητα της καθημερινότητας.

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Κατά την γνώμη μας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και ειδικών συνθηκών όπως είναι αυτές οι οποίες ζούμε σήμερα, θα έπρεπε η λέξη ΠΑΡΑΤΑΣΗ να αντικατασταθεί με την λέξη ΑΝΑΣΤΟΛΗ.

Αναστολή όλων των προθεσμιών καθώς η ασφάλεια των πολιτών και το μέγιστο αγαθό της υγείας θα έπρεπε να είναι το πρώτιστο μέλημα κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Σε περιόδους όπου η καθημερινότητα πιέζεται αφόρητα από την αβεβαιότητα του αύριο δεν υπάρχει χώρος για καμία προθεσμία η οποία θα λειτουργεί περισσότερο επιβαρυντικά προς τους πολίτες.

Κύρια παρενέργεια της πανδημίας είναι η οικονομική ύφεση η οποία οδηγεί σε αδυναμία τους πολίτες να ανταποκριθούν σε επιπλέον οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται από την άρνηση του υπουργείου «να ακούσει» τους επιστημονικούς φορείς και να δοθεί παράταση στον υφιστάμενο νόμο. Λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινότητα, τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και το αβέβαιο μέλλον, προκύπτει ότι όχι μόνο δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκε η προηγούμενη παράταση (από τον ίδιο υπουργό!!) αλλά σήμερα είναι επιβεβλημένο όσο ποτέ να υπάρξει αναβολή κάθε προθεσμίας έως ότου επέλθει ομαλότητα στην καθημερινότητα.

Αλγεινή εντύπωση επίσης προκαλεί η αμετακίνητη στάση του υπουργείου την ίδια στιγμή που επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο δια στόματος υφυπουργού ότι το σύστημα υπολειτουργεί. Εδώ και δύο εβδομάδες τουλάχιστον δεν μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις, δεν μπορούν να υποβληθούν δικαιολογητικά καθώς και να αντληθούν στοιχεία από το σύστημα. Η εικόνα χιλιάδων μηχανικών ανά την επικράτεια να κατασπαταλούν χιλιάδες εργατοώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή προκειμένου να βρουν ένα παράθυρο ευκαιρίας πρόσβασης στο σύστημα, έστω και μετά τα μεσάνυχτα, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.

Σε όλες τις ανακοινώσεις του υπουργείου αναφέρεται η δυνατότητα που δόθηκε την τελευταία δεκαετία από όλες τις κυβερνήσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά ότι μέχρι και σήμερα το ίδιο το κράτος δεν έχει υλοποιήσει τις νομοθετικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τους σχετικούς νόμους όπως η ανάρτηση των αεροφωτογραφιών η κύρωση των δασικών χαρτών, η στελέχωση υπηρεσιών και παρατηρητηρίων και η συγκρότηση επιτροπών, απαραίτητα εργαλεία για την σύννομη ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης.

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Οι παραπάνω επισημάνσεις αποτελούν ένα μικρό δείγμα ότι δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα δίχως λόγο.  Ακόμα και η χθεσινή  «διευκρινιστική» ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΝ ενισχύει τα παραπάνω καθώς ισχυρίζεται ότι δεν θα προκληθεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Θεωρούμε δεδομένη την κατανόησή σας στα παραπάνω υπαρκτά προβλήματα και περιμένουμε ότι θα γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του ΤΕΕ το οποίο εγκαίρως έχει επισημάνει την αναγκαιότητα τουλάχιστον 6μηνης παράτασης της διαδικασίας, ταυτόχρονα με αυτής της δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων και της σύνδεσής της με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.»

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ Πιερίας Κώστας Μπίσμπας και ο πρόεδρος του Συλλόγους Διπλωματούχων Μηχανικών Πιερίας Μάνος Μηντζιαρίδης.

Πηγή: eptanews.gr

Επισκέψεις: 137

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει