6 Μαΐου 2024

Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας: Η Κυβέρνηση αποφασίζει χωρίς την Κέρκυρα…

Επιβεβαιώθηκε και από την Περιφερειάρχη ΙΝ Ρ. Κράτσα τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς αναφορικά με την έδρα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας ότι θα είναι η Λευκάδα.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού συμβουλίου η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι “Επιχειρησιακά και όχι διοικητικά είναι τα κριτήρια προσδιορισμού της έδρας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για αυτό την απόφαση παίρνουν τα αρμόδια όργανα Πολιτικής Προστασίας. Αποτελεί ικανοποίηση το γεγονός ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όχι απέναντι από την Λευκάδα όπως υπήρχε ως ενδεχόμενο στον αρχικό σχεδιασμό. Πρωταρχικός στόχος, τον οποίο υπηρετούμε πιστά με πολλούς τρόπους και μέσα, είναι η συνοχή της Περιφέρειας μας, η αποτελεσματικότητα των δράσεων και αναγκών όπως και η εξυπηρέτηση όλων των νησιών της Περιφέρειας”, δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Όσον αφορά στην επιλογή της Λευκάδας, όπως διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξασφαλίζει την κεντροβαρική χωροθέτηση της κρίσιμης αυτής επιχειρησιακής υποδομής, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την απρόσκοπτη και διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσω οδικού δικτύου που συνδέει το συγκεκριμένο νησί με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Γιατί στην Λευκάδα

Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζεται, επίσης, ότι η Λευκάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Περιφέρειας και έχει εύκολη επικοινωνία λόγω γέφυρας, τόσο με τα Ιωάννινα όπου εδρεύει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων αρμόδιος επιχειρησιακά για την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Λευκάδα, όπως και με την Πάτρα όπου εδρεύει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων αρμόδιος επιχειρησιακά για την Κεφαλληνία, την Ιθάκη και την Ζάκυνθο. Επίσης θα μπορεί να συνεργαστεί με την βάση Εναέριων Μέσων και Έρευνας και διάσωσης που έχουν έδρα το Ακτιο και τον Άραξο.

Τι είναι το επιχειρησιακό κέντρο και γιατί έπρεπε να γίνει στην Κέρκυρα.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα και από τους τρεις βουλευτές του νησιού οι οποίοι ζητούσαν η έδρα του κέντρου να είναι στο νησί μας.

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, η Κέρκυρα και τα Επτάνησα αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς θα είναι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα που φαίνεται πως θα προταθεί ως έδρα του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας η Λευκάδα και όχι η Κέρκυρα, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας. Κι αυτό, όταν όλες οι Περιφερειακές διευθύνσεις (Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ) εδρεύουν στο νησί μας με ό,τι συνεπάγεται για την επιχειρησιακή λειτουργία της νέας δομής, όταν η έδρα της Περιφέρειάς μας με όλη τη διοικητική υποστήριξή της βρίσκεται εδώ.

Ποιο το αντικείμενο τους.

Συστήνονται δέκα τρία (13) Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ένα σε κάθε Περιφέρεια, με αντικείμενο:
α. το συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής τους αρμοδιότητας.
β. τη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα, ή επικείμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την ορθή εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης από τα, κατά περίπτωση, αρμόδια όργανα.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση φαίνεται πως λειτουργεί για εμάς χωρίς εμας…

Συντακτική ομάδα: Texnikoskosmos.gr

Επισκέψεις: 59

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει