24 Απριλίου 2024

Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για εργόσημο εργατών γης.

Νέα υπουργική απόφαση που θα αφορά το εργόσημο για τους εργάτες γης αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε δύο ερωτήσεις για την ασφάλιση με εργόσημο σε ασφαλισμένους του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ανέφερε τα εξής:

«Η απάντηση στα θέματα του εργοσήμου, τόσο του πρώην ΙΚΑ, όσο και των εργατών γης είναι η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με το οποίο πλέον προχωράμε στην πλήρη ψηφιακή απεικόνιση του χρόνου εργασίας και την πλήρη παρακολούθηση όλων των μορφών απασχόλησης». 

Ακόμη επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη υπουργική θα εκδοθεί μετά και την ολοκλήρωση και ψήφιση του πλαισίου του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «εμείς σαν αγρότες θέλουμε να μπορούμε να φέρνουμε εργάτες γης για να εργαστούν στα χωράφια μας (από Ελλάδα ή γειτονικές χώρες) για το χρονικό διάστημα που τους χρειαζόμαστε και να μπορούμε να τους πληρώνουμε με εργόσημο ώστε τις αμοιβές τους να τις δηλώνουμε στα έξοδα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για εργόσημο χρειάζεται ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που υπογράφηκε προσωρινά λόγω πανδημίας, για εργάτες γης από Αλβανία που έρχονταν στην χώρα μας με τουριστική βίζα, τελικά δεν εφαρμόστηκε. Το πρόβλημα είναι ότι για την έκδοση ΑΦΜ ζητούν να αναγραφεί το όνομα μητέρας του εργάτη γης, κάτι που δεν το γράφουν ούτε στα διαβατήρια της Αλβανίας. Όσον αφορά το ΑΜΚΑ, ζητούν μεταφρασμένη στα ελληνικά την οικογενειακή κατάσταση του εργάτη γης». Παϊσιάδης Σταύρος.

https://www.agrotypos.gr/thesmoi/dimosia-dioikisi-politiki/erchetai-nea-ypourgiki-apofasi-gia-ergosimo-ergaton-gis

Επισκέψεις: 57

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει