30 Απριλίου 2024

Κ. Χατζηδάκης: “Τέλος στην παραπληροφόρηση για εκτός σχεδίου δόμηση με το Ειδικό Πλάνο Δράσης”.

“Τέλος στην παραπληροφόρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση, θα βάλει το Ειδικό Πλάνο Δράσης που θα συνοδεύει το Χωροταξικό–Πολεοδομικό νομοσχέδιο”.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του Economist.

Με επίκεντρο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης -την οποία χαρακτήρισε ελληνική ιδιαιτερότητα- και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υφίσταται εκτεταμένη παραπληροφόρηση για το θέμα. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις μικρές ιδιοκτησίες.

Μετάβαση σε ένα άλλο πολεοδομικό μοντέλο

Το συγκεκριμένο Πλάνο Δράσης, τόνισε ο Υπουργός που συνοδεύει το Χωροταξικό–Πολεοδομικό νομοσχέδιο, “δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μετάβαση σε ένα άλλο πολεοδομικό μοντέλο. Με Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για όλη τη χώρα”.

Στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει να εφαρμοστούν αμέσως. Ιδιαίτερα σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση και την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων παντού.

Το Ειδικό Πλάνο Δράσης

Σύμφωνα με το Ειδικό Πλάνο δράσης:

  • Ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για τις Ειδικές μελέτες σε σχέση με ζώνες Συντελεστή Δόμησης, οριοθέτησης οικισμών και τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών.
  • Μετά την ψήφιση του νόμου θα χρηματοδοτηθεί Πρόγραμμα ταχέος χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών.
  • Ιδίως σε περιοχές με έντονες αναπτυξιακές πιέσεις, μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν τοπικά οδικά δίκτυα που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις της νομολογίας.
  • Προβλέπονται επίσης, ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αναθέσεων όπως η συγκρότηση Μητρώου Υπαλλήλων του φορέα ανάθεσης των διαγωνισμών και η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου Ιδιωτών Εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια επίβλεψης των αναθέσεων.
  • Δρομολογείται η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με πόρους από την ΕΕ, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Για όλα αυτά θα ορισθεί Ειδικός Συντονιστής με στόχο τη γρήγορη εφαρμογή αυτών των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις τόνισε ο κ. Χατζηδάκης “βοηθούν την ανάπτυξη, αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών.
Αλλά και προστατεύουν το περιβάλλον, διότι καμία αξία δεν θα έχει η περιουσία, εάν το φυσικό περιβάλλον δεν προστατεύεται”.

Επισκέψεις: 118

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει