3 Μαΐου 2024

Eπίσημο αίτημα για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «ψηφιακό ευρώ».

Επίσημο αίτημα για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «ψηφιακό ευρώ» κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λίγο προτού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της ψηφιακής εκδοχής του ενιαίου νομίσματος.

Το αίτημα προς την Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατέθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου από τους νομικούς εκπροσώπους της ΕΚΤ.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο πειραματίζονται με ψηφιακές εκδόσεις των εθνικών νομισμάτων, με το σκεπτικό της ασφαλούς μετάβασης στις ψηφιακές οικονομίες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έοχυν πρόσφατα εστιάσει στην ανάγκη να διατηρήσουν το προβάδισμα στη στροφή που παρατηρείται παγκοσμίως προς τις ψηφιακές πληρωμές, τόσο λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων όσο και λόγω της αύξησης του προστατευτισμού.

Ομάδα ειδικών από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται σύντομα να εκδώσει την αξιολόγηση των ψηφιακών νομισμάτων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώ σε πρόσφατη ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε επιβεβαιώσει τα σχέδια της ΕΚΤ για μια ψηφιακή έκδοση του ενιαίου νομίσματος. « Το Ευρωσύστημα δεν έχει έως τώρα καταλήξει σε κάποια απόφαση για το εάν θα κυκλοφορήσει ένα ψηφιακό ευρώ. Αλλά, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους και τις λειτουργικές προκλήσεις μιας τέτοιας κίνησης», είχε αναφέρει σε ομιλία της τον προηγούμενο μήνα. «Είναι καθήκον μας να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στο να βρεθεί ισορροπία στα υπέρ και κατά των καινοτόμων λύσεων στις πληρωμές, έτσι ώστε το χρήμα να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους», είχε επισημάνει η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Επισκέψεις: 23

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει