3 Μαΐου 2024

Πάνε πίσω οι διαγωνισμοί για τις δύο ΔΕΠΑ.

Αν και με αισιοδοξία η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανήγγειλε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών προς τον Δεκέμβριο, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ στο αναθεωρημένο ADP έδειχνε τη λήξη της τελικής φάσης για την πρώτη εταιρεία τον Δεκέμβριο και τη δεύτερη τον Ιανουάριο, εντούτοις σειρά εκκρεμοτήτων ανατρέπουν το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φάση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2021. Οι ίδιες πηγές θέλουν το Ταμείο και την κυβέρνηση να επιθυμούν και την ενσωμάτωση στα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι επενδυτές και τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους. Αυτά είναι εμφανώς βελτιωμένα, όπως επίσης και τα μερίδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά. Οπότε, με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία ανεβάζει την αξία της.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, αποδίδουν τη μετάθεση του εκτιμώμενου χρόνου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τη δικαστική διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια επιχείρηση έχει προσφύγει στο Εφετείο κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία δικαίωνε την πρώην ΒΦΛ ως προς τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε. Εξ αυτού του γεγονότος, οι οφειλές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ψαλιδίζονταν κατά το ήμισυ. Από τα 120 στα 60 εκατ. ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, το VDR, αν και θα έπρεπε να ανοίξει πριν τρεις εβδομάδες, εντούτοις αυτό δεν έχει συμβεί. Πηγές υποστηρίζουν ότι υποψήφιοι επενδυτές ακόμη δεν έχουν υπογράψει τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών

Πίσω πάει όμως και η τελευταία φάση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Το νέο χρονοδιάγραμμα ορίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021.

Το εμπόδιο στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έχει να κάνει με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αν και είχε δεσμευτεί ότι έως το τέλος του περασμένου μήνα θα είχε ολοκληρώσει τον καθορισμό των τιμολογίων για τα δίκτυα διανομής αερίου, εντούτοις αυτό δεν έχει συμβεί.

Χωρίς αυτά τα στοιχεία, όπως αναφέρουν πηγές, οι υποψήφιοι επενδυτές αδυνατούν να προχωρήσουν στην ορθή αποτίμηση της εταιρείας αλλά και να ετοιμάσουν τις οικονομικές τους προτάσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χωρίς τον καθορισμό των τιμολογίων δεν είναι δυνατή και η σύνταξη των σχεδίων των κειμένων συμφωνίας των μετόχων.

Πηγή: euro2day.gr

Επισκέψεις: 41

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει