18 Μαΐου 2024

Ανοίγει ο διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Την πρόσκληση για τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα η ειδική διαχείριση των Ναυπηγείων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Η διαγωνιστική διαδικασία, μέσω της οποίας αναμένεται η εξαγορά του ναυπηγείου μπαίνει, έτσι, στην τελική ευθεία μετά την παρέλευση δύο και πλέον ετών από την στιγμή που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τέθηκαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, καθώς και μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η πώληση δρομολογείται με καθαρά τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΝΑΕ από υποχρεώσεις και άλλα προβλήματα που είχαν ανακύψει εδώ και δεκαετίες (αυθαίρετα, άδειες λειτουργίας, παραχωρήσεις), γεγονός που ενισχύει την αξία των Ναυπηγείων και το προσδοκώμενο τίμημα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΝΑΕ είναι όλα ιδιόκτητα και όχι παραχωρημένα (η μόνη παραχώρηση είναι η χρήση αιγιαλού για όλες τις μονάδες βιομηχανικές και ναυπηγικές). Παράλληλα, έχουν πουληθεί οικόπεδα και δεξαμενές που αποτελούσαν το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει ναυπηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων του στόλου (φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι κ.λπ.), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις και το εργατικό δυναμικό του ναυπηγείου, εκτέλεσε σειρά κρίσιμων εργασιών συντήρησης σε πλήθος μονάδων πρώτης γραμμής.

Η είσοδος του νέου φορέα- επενδυτή θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη ενός βασικού πυλώνα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως είναι η ναυπήγηση και υποστήριξη πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν επισκεφθεί τα Ναυπηγεία μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού στο πλαίσιο διερεύνησης συνεργασιών: α) για τα εξοπλιστικά προγράμματα, κυρίως ναυπήγησης νέων σκαφών και εκσυγχρονισμού υπαρχόντων και β) για την ναυπήγηση ειδικών πλοίων μεταφορών και mega yachts .

Επίσης έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις υπερατλαντικών οίκων προς εξέταση παρόμοιου πλαισίου συνεργασίας, αλλά και προοπτικών παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε Πολεμικά Ναυτικά τρίτων χωρών.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3486619/anoigei-o-diagonismos-gia-tin-polisi-ton-naupigeion-skaramagka

Επισκέψεις: 35

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει