5 Μαΐου 2024

Επενδύσεις σε βιομηχανικές μονάδες αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών στις λιγνιτοφόρες περιοχές ετοιμάζεται να αναζητήσει το ΥΠΕΝ.

Η προσέλκυση επενδύσεων για εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) αποτελεί έναν από τους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές.

Όμως, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσέλκυση, χωροθέτηση και εγκατάσταση τέτοιων βιομηχανικών μονάδων χρειάζεται να προηγηθεί αρκετή δουλειά, ώστε να αποτυπωθούν οι συγκεκριμένες δυνατότητες και ευκαιρίες και να διαμορφωθεί η κατάλληλη στρατηγική και πλαίσιο ανάπτυξης ΟΠΥ στις λιγνιτικές περιοχές.

Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση και συγκρότηση σχετικής Ομάδας Εργασίας, με γνωμοδοτικό, τεχνικό και υποστηρικτικό ρόλο προς τη Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, η Ομάδα Εργασίας θα επιληφθεί των εξής ζητημάτων:

1. Επεξεργασία κριτηρίων και μεθοδολογίας.

2. Αναλυτική καταγραφή των υφιστάμενων ενεργών δραστηριοτήτων ΟΠΥ στις περιοχές ενδιαφέροντος.

3. Καταγραφή αναξιοποίητων αλλά τεκμηριωμένα υπαρκτών αποθεμάτων ΟΠΥ στις περιοχές ενδιαφέροντος και κατάρτιση καταλόγου εξ’ αυτών που δύνανται να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τα σημερινά οικονομοτεχνικά δεδομένα.

4. Κατάρτιση καταλόγου προτάσεων δευτερογενούς αξιοποίησης των ως άνω δραστηριοτήτων και χωροταξική ένταξή τους στην περιοχή που θα χωροθετηθεί (π.χ. εργοστάσιο πληρωτικών, εργοστάσιο πλακιδίων, εργοστάσιο βελτιωτικών εδαφών με χρήση λιγνίτη κ.λ.π.).

5. Δημιουργία προτύπων ένταξης των δραστηριοτήτων αυτών εντός των χωροθετημένων περιοχών χωρίς πρόσθετο παραστατικό πλην της πλήρωσης του προτύπου. Τα πρότυπα θα αφορούν περιβαλλοντικά και αδειοδοτικά standards, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

6. Προκαταρκτική ανάλυση επιπτώσεων στην οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον των ανωτέρω και προσδιορισμός κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

7. Επεξεργασία αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας

Με τη σχετική απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κ. Μουσουρούλη, η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, Διευθυντής, Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής, Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ως Πρόεδρος και Συντονιστής της Επιτροπής.

2. Χρήστος Κουτσούκος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Υπουργείο Οικονομικών.

3. Αλέξανδρος Κουλίδης, τμηματάρχης Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Γενική Δίεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

4. Νικόλαος Παπανικολάου, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων, Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

5. Μάρκος Χαλκιαδάκης, στέλεχος Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

7. Νικόλαος Ξηρόκωστας, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Διεύθυνση υπογείων υδάτων και γεωθερμίας, Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

8. Δρ Ιωάννης Ν. Τζώρτζης, Δ.Ν. – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ΡΑΕ, Νομικός Σύμβουλος ΣΔΑΜ.

9. Όλγα Καρβελά, Χημικός Μηχανικός, στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε., Τεχνική Γραμματεία ΣΔΑΜ

Πηγή: energypress.gr

Επισκέψεις: 29

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει