3 Ιουλίου 2022

Αυτές είναι οι ιδιοκτησίες που “μπλοκάρουν” το Κτηματολόγιο.

Άλλος ένας Γολγοθάς ξεκινάει για το Κτηματολόγιο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα”, η εκκίνησης της ανάρτησης στην περιοχή του Πηλίου αναμένεται να φέρει πονοκέφαλο τόσο στους πολίτες που διατηρούν τις περιουσίες στο βουνό των Κενταύρων όσο και στους μελετητές. Και αυτό διότι από την πρώτη φάση της συλλογής δηλώσεων προέκυψε ότι το ελληνικό δημόσιο διεκδικεί περίπου 9.000 ιδιοκτησίες εκ των οποίων οι 1.400 χωροθετούνται σε εκτάσεις οι οποίες έως πέρυσι βρίσκονταν εντός οικισμών αλλά πλέον χαρτογραφούνται εκτός καθώς το ΣτΕ με την απόφαση του 1268 /2019 ακύρωσε τα όρια των χωριών. Συνολικά, το δημόσιο έχει υποβάλει δήλωση για το 10% των εκτάσεων που βρέθηκαν εκτός πολεοδομικού τοπίου.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που θίγονται
Η ανάρτηση των προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων του Πηλίου αφορά όλα τα χωριά του βουνού της Μαγνησίας εκτός εκείνων που διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Βόλου. Ουσιαστικά αφορά τις κοινότητες του Δήμου Ζαγοράς –Μουσείου (Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου ,Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυρράχη , Μουρεσίου , Ξορυχτίου, Πουρίου και Τσαγκαράδας) και του Δήμου Νότιου Πηλίου (Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσης, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλέων , Νεοχωρίου , Ξινόβρυσης, Πινακάτων και Συκής).
Κατά την πρώτη φάση κτηματογράφησης στους δύο δήμους του Πηλίου υποβλήθηκαν δηλώσεις για περίπου 45.000 ιδιοκτησίες, ωστόσο ο τελικός αριθμός θα διαμορφωθεί μετά το τέλος της ανάρτησης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην εφημερίδα Το Βήμα, στελέχη του Κτηματολογίου πολλοί από τους πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες στα συγκεκριμένα χωριά θα επωμιστούν το βάρος της συλλογής μιας σειράς εγγράφων.Ειδικότερα για τις 1.4000 ιδιοκτησίες που βρέθηκαν μετά την απόφαση του ΣτΕ εκτός οικισμών και πλέον διεκδικούνται ολόκληρες ή μέρος τους από το Δημόσιο, οι δικαιούχοι θα πρέπει κατ΄αρχάς να κλείσουν ραντεβού με το κτηματολογικό γραφείο. Εκεί υπάλληλοι θα τους καθοδηγήσουν ανάλογα με την περίπτωση ώστε να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να διεκδικήσουν την περιουσία τους.
Ενδεικτικά θα συζητηθεί για αγροτεμάχια με κτίσμα προ του 1955 κάποια βεβαίωση για μεταγενέστερα κτίσματα η οικοδομική άδεια προ της 11ης -6-1975 η οποία έχει εκδοθεί νομίμως και μην έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί και για νεότερα κτίρια η οικοδομική άδεια πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.4030/2011. Στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις επί του δασικού χάρτη θα προτείνεται να επισυνάψουν τα σχετικά στοιχεία και στην ένσταση τους.
Ακόμη κατά περίπτωση μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να προσκομίσουν για καλλιεργούμενες εκτάσεις βεβαίωση Δασαρχείου ή παραχωρητήριο για πρώην αγροτικές εκτάσεις φωτοερμηνεία του 1945 ( ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς του 1960) για δασωμένους αγρούς τίτλο ιδιοκτησίας μεταγγεγραμμένο προ της 23 ης/2/1946 για ιδιωτικά δάση παραχωρητήριο, τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων , αποφάσεις υπουργείου Γεωργίας, αποφάσεις νομάρχη κλπ. Επίσης θα πρέπει να προσκομιστούν τίτλοι για γεωτεμάχια των οποίων η διαδοχή τίτλων φτάνει έως το 191 5 ή σε περίπτωση έκτακτης χρησικτησίας κατά την 30 ετία μετά το 1885 τα έγγραφα που την αποδεικνύουν .
Πέρα από το Πήλιο, ήδη πονοκέφαλο φέρνουν οι επικείμενες αναρτήσεις σε Κάλαμο, Ωρωπό και άλλες περιοχές όπου η αξία γης είναι μεγάλη και έχουν διαμορφωθεί τετελεσμένα με ολόκληρα αυθαίρετα χωριά (οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις) και πολλά παράνομα κτίσματα δίπλα στο κύμα, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός έχει δηλωθεί και αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο.
Πηγή: ΒΗΜΑ

Επισκέψεις: 90

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει