6 Μαΐου 2024

Αλλαγές στις οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας για το «εξοικονομώ αυτονομώ».

Ετοιμάζονται στο ΥΠΕΝ τροποποιήσεις της απόφασης για τις οικοδομικές άδειες με Έγκριση Εργασι­ών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή του νέου προγράμματος «εξοικονομώ αυτονομώ».

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ecopress είπε ότι έχουν προετοιμαστεί οι σχετικές τροποποιήσεις, καθώς επίσης ότι θα υπάρξουν  νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου, που προγραμματίζεται να κατατεθεί στο τέλος Νοεμβρίου για ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα ο κ Οικονόμου σημείωσε ότι όσον αφορά τις προβλέψεις της απόφασης για τις οικοδομικές άδειες ΕΕΔΜΚ  οι αλλαγές προγραμματίζεται να γίνουν άμεσα, ώστε να είναι σε εφαρμογή πριν τις 30 Νοεμβρίου 2020, ημερομηνία που έχει οριστεί για την έναρξη υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων για την ένταξη τους στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών .

Όπως έχει γράψει το  ecopress  από το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται  τροποποίηση της απόφασης του ΥΠΕΝ ,  που εξέδωσε τον Μάιο του 2020 ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, η οποία αφορά στις εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασι­ών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), με αιχμή τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις συναίνεσης συνιδιοκτητών για τις ενεργειακές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.

Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν μείωση του ποσοστού από έως 100% που είναι σήμερα σε 51% για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών,  όσον αφορά εργασίες σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων ή και σε μικρότερο ποσοστό για παρεμβάσεις σε διαμερίσματα.

Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι  για εργασίες σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών, βάση του κανονισμού της πολυκατοικίας ή της πλειοψηφίας που αναφέρεται στον κανονισμό, εφόσον υπάρχει.

Επίσης ότι σε περίπτωση θερμομόνωσης διαμερίσματος καθίσταται υποχρεωτική η εξασφάλιση της συναίνεσης της πολυκατοικίας σύμφωνα με τον Κανονισμό ή την απόφαση της πλειοψηφίας που καθορίζει.

Αυτές οι αλλαγές, όπως επισημαίνουν τεχνικοί παράγοντες θεωρούνται αναγκαίες διότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις στην πράξη λειτουργούν αποτρεπτικά για ενεργειακές παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες,  που έχουν πολλούς συνιδιοκτήτες, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «οπλίζονται με μία εξουσία να εμποδίζουν την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιοκτησιών των άλλων».

Έτσι το αποτέλεσμα είναι οι πολυκατοικίες, ιδίως οι παλαιές, οι οποίες μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προγράμματος ενεργειακών αναβαθμίσεων στην πράξη να εξαιρούνται επειδή είναι από δύσκολο έως ανέφικτο να επιτυγχάνεται η απόλυτη συναίνεση των συνιδιοκτητών.

Τι προβλέπεται για τις πολυκατοικίες

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που θα προκηρυχθεί με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεις ενεργειακής αυτονομίας σε ιδιωτικά κτίρια,  για πολυκατοικίες διακρίνονται σε δύο οι περιπτώσεις για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους ως εξής:

Αίτηση Τύπου Α

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Αίτηση Τύπου Β

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης, απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας Τύπου Α και Τύπου Β θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορoνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων. Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α προστίθεται επιπλέον (10%) στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β’ ενεργειακή κατηγορία.

Πηγή: ecopress.gr

Επισκέψεις: 188

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει