3 Μαΐου 2024

5 πράγματα που δε γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάνετε με μια τραπεζική κάρτα.

Οι πιστωτικές, αλλά και οι χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια, διευκολύνοντάς μας σε πολλές περιπτώσεις, σε αγορές, υποχρεώσεις και κάθε είδους δαπάνες και πληρωμές. Μία ή περισσότερες κάρτες βρίσκονται πλέον στο πορτοφόλι μας (κανονικό ή… ψηφιακό), και συγκαταλέγονται σε αυτά τα πράγματα που μας είναι απαραίτητα καθημερινά. Γνωρίζετε όμως όλες τις δυνατότητες που σας προσφέρει η τραπεζική σας κάρτα; Δείτε πέντε πράγματα που ίσως δεν ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε με μία κάρτα και αποδεικνύουν ότι σας προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζατε.

1. Κάνετε είσοδο στο e-Banking με την κάρτα σας

Ξέρατε ότι μπορείτε να αποκτήσετε κωδικούς πρόσβασης online – από το σπίτι σας χρησιμοποιώντας το κινητό ή τον υπολογιστή σας για την είσοδο σας στο e-Banking, με μόνη προϋπόθεση να έχετε μία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο όνομά σας; Χρησιμοποιώντας αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης, που πλέον βγάζετε με ιδιαίτερη ευκολία, έχετε τη δυνατότητα να διεκπεραιώνετε πιο εύκολα από ποτέ συναλλαγές στο e-banking ή το mobile app της τράπεζάς σας, χωρίς καν να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα. Ακόμη και στην περίπτωση μάλιστα που ξεχάσετε ή μπλοκάρετε τους κωδικούς σας, μπορείτε να τους ανακτήσετε online, με πανεύκολο τρόπο. Αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό και το PIN της κάρτας σας!

2. Δεν χρειάζεται να την έχετε μαζί σας!

Γνωρίζατε ότι, έχοντας στην κατοχή σας μία τραπεζική κάρτα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που σας προσφέρει και ψηφιακά; Πλέον, οι τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους καρτών την ευκαιρία να έχουν το δικό τους “ψηφιακό πορτοφόλι”, το οποίο βρίσκεται μέσα στο smartphone τους. Αξιοποιώντας σύγχρονα μέσα – όπως η τεχνολογία NFC (Near Field Communication) που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών – μπορείτε να πραγματοποιείτε συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τη φυσική κάρτα σας. Χάρη στη δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών από το smartphone σας, μέσω υπηρεσιών όπως το Eurobank Wallet, μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές πιο εύκολα και πρακτικά από ποτέ. Το σημαντικότερο είναι, βέβαια, ότι οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται με αυξημένη ασφάλεια, καθώς η ταυτοποίησή σας πραγματοποιείται είτε βιομετρικά είτε με PIN της επιλογής σας.

3. Επωφελείστε από προγράμματα επιβράβευσης και εκπτώσεις

Η τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσετε την τραπεζική σας κάρτα σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, το οποίο μπορεί να σας επιστρέψει πολύτιμα ευρώ για αγορές και ταυτόχρονα να σας προσφέρει και άλλα προνόμια. Μπορείτε με αυτό τον τρόπο να καλύπτετε πραγματικές σας ανάγκες, καθημερινές ή έκτακτες, αλλά και να έχετε έναν πολύτιμο σύμμαχο στις υποχρεώσεις σας. Τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών σάς παρέχουν πληθώρα προνομίων όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σας σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ότι η αγορά μίας τηλεόρασης, το να βάλετε πετρέλαιο θέρμανσης στην οικία σας ή το να πληρώσετε μία ασφάλεια με την πιστωτική σας κάρτα, μπορούν να σας επιστρέψουν ευρώ; Επιπλέον, οι πληρωμές των υποχρεώσεών σας μέσω e-Banking ή mobile banking με την κάρτα σας, πολλές φορές έχουν χαμηλότερες χρεώσεις ή μπορείτε να επιλέξετε εξόφληση με δόσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν προσφέρεται (π.χ. καταβολή φόρου εισοδήματος).

4. Το “πλαστικό χρήμα” δεν είναι πια πλαστικό!

Μπορεί ένα κομμάτι πλαστικού στο πορτοφόλι σας να σας κάνει να αισθάνεστε ευσυνείδητος πολίτης που σέβεται το περιβάλλον; Κι όμως, υπάρχει τρόπος. Αν μία κάρτα σας έχει λήξει ή έχει αχρηστευτεί, υπάρχουν τρόποι ώστε να την ανακυκλώσετε σωστά. Κάποιες τράπεζες συγκεντρώνουν τις ακυρωμένες ή ληγμένες κάρτες σας σε μία αρμόδια κεντρική υπηρεσία και, κατόπιν, προχωρούν στην καταστροφή τους και την ανακύκλωση μέσω αδειοδοτημένων εταιρειών. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα μια νέα γενιά τραπεζικών καρτών που είναι κατασκευασμένες από οικολογικό βιοδιασπώμενο υλικό, για την παραγωγή του οποίου απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και παράγονται σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχετε στα χέρια σας μία πιστωτική κάρτα (ακόμη και αν είναι μία παλιά πλαστική) σκεφτείτε ότι υπάρχει τρόπος να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον με τη χρήση της.

5. Τις ελέγχετε όλες από ένα και μόνο σημείο

Μέσω της ανοικτής τραπεζικής (open banking) μπορείτε πλέον να παρακολουθείτε τις κινήσεις των καρτών σας από διαφορετικές τράπεζες απλά πραγματοποιώντας είσοδο σας στο e-Banking ή στο Mobile App. Επιπλέον, αν έχετε στην κατοχή σας πολλές τραπεζικές κάρτες, με υπηρεσίες όπως το Cards Control, μπορείτε να ελέγχετε τις λειτουργίες τους με πολύ εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πραγματοποιείτε προσωρινή απενεργοποίηση ή ενεργοποίηση κάποιας κάρτας, αλλά και να επιλέξετε αν θέλετε να τη χρησιμοποιείτε για αγορές μόνο σε καταστήματα ή και online, στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε αναλήψεις μετρητών σε ΑΤΜ, να αλλάξετε το ημερήσιο ορίων ανάληψης μετρητών από το λογαριασμό σας, να ενεργοποιήσετε μία νέα κάρτα, αλλά και να επιλέξετε το PIN της. Και όλα αυτά δίχως να πρέπει να επισκεφθείτε τραπεζικό κατάστημα!

https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/5-pragmata-pou-de-gnorizate-oti-mporeite-na-kanete-me-mia-trapeziki-karta/

Επισκέψεις: 48

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει